Minden, ami DC!

5 ok, amiért Joaquin Phoenix briliáns Joker lesz

2019. április 07. 17:16 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Mi megelőlegezzük neki a jelzőt.

vlcsnap-2019-04-03-17h45m04s721.jpg

Cesar Romero, Jack Nicholson, Heath Ledger, Mark Hamill, Jared Leto. Néhány név azok közül, akik valamilyen formában belebújhattak az ikonikus karakter, Joker bőrébe. Többféle alakítás, többféle megközelítés, mely mind ugyanazon a legendán, ideológián alapul, de más-más köntösben. Ha kimondjuk a Joker nevet, valószínűleg a legtöbb ember tudja azonosítani a karaktert, de kevesebben ismerik az eredetileg képregényekben feltűnt megannyi verziót és történetet.

A fent említett színészek közül bár mindannyian ugyan azt játszották el, az alakítások közel sem tekinthetőek egyformának, de még hasonlónak sem – és ez így van jól. Nem mindről mondható el, hogy közel áll az eredeti képregényben megismert Jokerhez, de ennek nem is feltétlenül kell így lennie. Heath Ledger neve teljességgel összeforrt a karakterrel, ám valóban kivételesen emlékezetes alakítása ugyan azon a karakteren, de nagyobb részben inkább Christopher Nolan saját Batman univerzumán, sem mint a képregényeken alapult. Sokak számára ő az etalon, ha Jokerről beszélünk, de fontos, hogy nyitottak maradjunk, és kevesebbet kételkedjünk még egy legalább ilyen jó Joker feltűnésében, hiszen nem akárki lép most nyomdokaiba, egy egészen más megközelítésben… De hogy miért lehetünk szinte biztosak abban, hogy Joaquin Phoenix fantasztikus Joker lesz, azt Vera 5 pontban szedte össze nektek.

1. Lenyűgöző háttér

Aki legalább egy filmben látta Joaquin Phoenixet, az valószínűleg észrevette, hogy különleges tehetségről beszélhetünk. Joaquin már gyerekkorában is több filmben szerepelt, ám az igazi áttörést felnőttként érte el. Személy szerint a Gladiátor című filmben láttam először, amely első Oscar jelölését hozta. Amióta gyerekkoromban felfedeztem ebben a filmben, gyorsan a legnagyobb kedvencemmé vált, kivételes tehetsége újra és újra elvarázsol – és behatóan jól ismerem pályafutását, filmográfiáját. 3 Oscar jelölését sajnos eddig nem váltotta díjra, de saját elmondása szerint nem is vágyik rá, hiszen ez csak egy tárgy, melyért tehetséges emberek versenyeznek, és ő bizony nem ezért csinálja, amit csinál. Bármelyik filmben látjuk, egészen elfelejtjük, hogy valójában Joaquint látjuk, és nem az általa alakított karaktert. Nem véletlenül tekintik sokan korunk egyik legnagyobb színészének. Azoknak, akik nem, vagy kevésbé ismerik munkásságát ajánlom a Gladiátor, A Nyughatatlan, A Mester, A Nő, vagy a Sosem Voltál Itt című filmekben.

2. Nem átlagos

Talán a legtöbb alakításából, illetve abból, amit magánéletéről tudni lehet, feltűnik, hogy Joaquin közel sem mondható „átlagembernek”. Talán néhány dolog, amit átélt, egy más fajta életfilozófia, az elvontság, mint művész, nem tudnám pontosan meghatározni. Ami biztos az az, hogy Joaquin Phoenix koránt sem átlagos. Máshogy közelíti meg a szerepeit, a hivatását (lásd a fentebb említett gondolatát az Oscarról), és az embereket. Ahhoz, hogy belevesse magát egy ilyen szerepbe, ami még a képregényfilmekben sem mondható átlagosnak, ez egy kifejezett előnynek ígérkezik.

3. A fájdalom

vlcsnap-2019-04-03-17h43m17s117.jpg

Több feldolgozásban is láttunk / hallottunk már Joker eredettörténetet, de mindegyikben közös pont, hogy a mosoly mögött óriási fájdalom rejtőzik. Joaquin magánéletében sem volt hiány fájdalomban hiszen testvére, River, a karjai között hunyt el, így ő maga is jól ismeri a fájdalmat, sőt, a társadalmi nyomást is. Miután néhány évre felfüggesztette színészi karrierjét, 2010-ben elérte a mélypontot, melyről akkori sógora, Casey Affleck (aki Ben Affleck, a DCEU korábbi Batmanjének öccse – ironikus?) készített egy dokumentumfilmet I'm Still Here címmel. Ő maga tehát pontosan átérezheti a karakter szenvedését, ami határozottan látszik abból a néhány percből, amit eddig az alakításából láthattunk.

4. A megközelítés

Ahány rendező és színész, annyiféle Joker. Vannak kiemelkedő nevek, vannak preferenciák, de az összehasonlítgatás helyett tudnunk kell értékelni a sokszínűséget, hiszen minden Joker kivételes. A bevezetésben felsorolt színészek közül mindenki egy egyedi verziót testesített meg, nem lesz ez másképp Joaquin esetében sem. Tod Phillips rendező, és Joaquin háttere/egyénisége egy újabb zseniális karakterábrázolást eredményezhet, csakúgy, mint annak idején Nolan és Ledger párosa. Joaquinról köztudott, hogy nem vállal el mindent, ám amit elvállal, abba nagyon komolyan beleveti magát mentálisan is.

Képzeljük csak el, mire lehet képes egy ilyen abszurd alak, aki kivételes tehetségét használva mentálisan, sőt, testileg is száz százalékot invesztál egy ilyen legendás karakter szerepébe, egy eddig még nem látott csomagolásban. Bármilyen is lesz a film, egyelőre minden azt súgja, hogy ezt az alakítást sem felejtjük majd el egyhamar.

5. Láttátok már az első teasert?


Ezek tehát az érvek, melyek szerint Joaquin biztosan brillírozik majd Joker szerepében. Hogy milyen lesz a végeredmény, októberben kiderül.

Írta: Vera

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3414746335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása