Minden, ami DC!

KÉPREGÉNYKRITIKA: Shazam! Vol 1 (New52)

2019. március 31. 16:01 | DC Magyarország | komment

Ajánlott olvasmány a moziélmény előtt.

shazamcikkmain.jpg

Jövő héten végre mozikba kerül a Shazam! Zachary Levivel a főszerepben, ezért gondoltuk, ráhangolódunk a filmre az alapanyag újraolvasásával, és kifejtjük róla a véleményünket is. Mivel David F. Sandberg rendező és a stáb leginkább a 2013-as, New 52 történetből merített ötleteket az adaptációhoz, mi is ezt a kötetet vesszük le a polcról.

Az alaptörténet (A kezdetek)

Billy Batson problémás tinédzser. Többször örökbe fogadták már, ám minden alkalommal mikor megismerték valódi énjét, visszakerült az árvaházba. Mikor végre úgy tűnik, megtalálta őt egy lelkes, már több árva gyermeket befogadott család, Billy még mindig nem találja helyét a világban. Elutasítóan viselkedik a mostohatestvéreivel, és továbbra sem marad távol a bajtól.

Egy átlagosnak tűnő napon azonban Billy egy verekedés után egy furcsa helyen találja magát az ősi mágus Shazammal, aki átadja erejét a bajnokká kiválasztott fiúnak, akinek mindössze a varázsszó kimondása a dolga ahhoz, hogy a mágia bajnokává váljon, és használja ezt a nagy erőt. Billy bár nem érti a dolgot, kifejezetten élvezi újonnan szerzett erejét.

Mindeközben az elismert tudós, Doctor Sivana már feladta, hogy a tudomány segítségével mentse meg családját, így az ősi mágiához igyekszik fordulni, minden erejével az örökkévalóság kövét keresi, melyben a legenda szerint a mágia ősi bajnoka, Black Adam és ereje lakozik. Csapataival felkutatja a sírhelyet, a kutatás során pedig fél szemére megvakul a mágia fényétől, melynek következtében képes lesz látni varázslat jelenlétét, ezzel mindeközben felszabadítva Black Adamet, aki az új bajnokot akarja megtalálni és elpusztítani. Sivana ezután útjára indul feléleszteni az emberek között élő Hét Főbűnt, és az újonnan kiválasztott bajnokra, Billyre hárul a feladat, hogy szembenézzen a veszéllyel. Még szerencse, hogy nincs egyedül.

shazamcikk1.jpg

A hősök

A pozitív oldalt értelemszerűen a Shazam család képviseli, élükön természetesen Billyvel, aki bár a történet elején egyáltalán nem szimpatikus, a hirtelen jött szuperhőslét hatására kiderül, hogy a mágus nem tévedett, amikor felruházta őt a hatalommal. A Shazam család további tagjai a Vasquez házaspár által korábban örökbefogadott gyerekek, azaz Freddy, Mary, Pedro, Darla és Eugene. Ők Billyvel ellentétben már az első perctől szerethetőek, később pedig belőlük is felnőtt szuperhős válik Shazamnak hála, így egy családként vehetik fel a harcot Black Adam ellen. Kötelező állatszereplőként pedig ezúttal nem kutyát vagy macskát kapunk, hanem Tawnyt, a tigrist, aki szintén kiveszi a részét a gonosz elleni végső harcból. És, ha már itt tartunk...

A gonosztevők

Doctor Sivana bemutatkozása rövid és tömör a kezdetekkor, hiszen a már fentebb említett információn kívül nem kapunk többet a történet elején. Black Adam felélesztését követően Sivana mindent megtesz, hogy megtalálja az új bajnokot és szert tegyen az ősi erőre, aminek megszerzésére családja megmentése motiválja.

Black Adamről először Dr Sivanától hallunk, mint a mágia első bajnoka, aki rendelkezik azzal az erővel, amire neki is szüksége van. Ugyanakkor Billy megismeri a teljes történetét, és megértéssel igyekszik megállítani őt, hiszen valójában ő is egy ártatlan kisfiú. Az ősi Kahndaq országában, ahonnan Shazam mágus is származott, élt egy fiú, akit elszakítottak a családjától. Egy nap nagybátyja rátalált és megmentette, de a fiú szökés helyett haldokló rokona mellett maradt. A fiút megidézték a mágusok, és egyikük bajnokká választotta. A mágia képes egy egész családot felölelni, így a megosztott erővel a fiú megmentette nagybátyját. Visszatérve a kegyetlen országukba a fiú igazságot akart, míg nagybátyja, Adam, bosszút, így célja érdekében végez a gyermekkel. A történetet megismerve döbbent rá Billy, hogy Black Adam mi mindenre képes, csak hogy elérje céljait, és felszabadítsa a világot.

shazamcikk0.jpg

Várható hasonlóságok és különbségek a film és a képregény között

Ahogy azt már az első trailer elemzésénél is láthattuk, a film rengeteg mindent vesz át ebből a képregénykötetből, ami egy abszolút érthető döntés, vannak azonban nagyon fontos különbségek, amikkel már most tisztában vagyunk a film megnézése előtt is. A legfontosabb, hogy jövő héten a moziban nem fogunk találkozni Black Adammel, hiába szerves része a képregény cselekményének. Helyette úgy tűnik, a Mark Strong által játszott Dr Sivana kapja a főgonosz státuszt, Black Adam pedig egy készülőben levő önálló moziban fog majd debütálni, Dwayne Johnson alakításában. Bár az előzetesek ezt ügyesen titokban tartották, de számíthatunk a Hét Főbűn és a Shazam család felbukkanására is a filmben, utóbbit a korábbi casting hírekből kikövetkeztethetjük. Ami a cselekmény helyszinét és időpontját illeti, mindkét történet Philadelphiában játszódik karácsonykor. Az ünnepi környezet erősíti a család motívumát, de a feldíszített, játékokkal teli pláza kiváló helyszín egy kiadós verekedésre is Shazam és Black Adam vagy Sivana között, attól függ, melyik történetet nézzük. A képregényben nem igazán találunk popkulturális utalásokat és easter eggeket, ezzel szemben a film várhatóan zsúfolásig lesz tömve felfedezésre váró húsvéti tojásokkal, hiszen már az előzetesekben is bőven találunk belőlük. Ezek nagyrészét valószinűleg Freddynek köszönhetjük majd, aki nagy szuperhős rajongó hírében áll, és impozáns gyűjteménye van különböző relikviákból. Érdemes lesz tehát mindenre odafigyelni a moziban, de az sem árthat, ha többször beülünk a filmre, nehogy egy jól elrejtett easter egg elkerülje a figyelmünket. Ha a film első kritikáiból és véleményeiből indulunk ki, amúgy sem lesz megerőltető többször megnézni ezt a nagyszerű szórakozásnak ígérkező kalandot.

De amíg erre sor kerül, ezzel a fantasztikus képregénnyel is elüthetjük az időt. Mivel a főhős (és a gonoszok) eredete is elmesélésre kerül a kötetben, így azok számára is bátran ajánljuk a New52 történetet, akik eddig nem ugrottak fejest ennek a tizenéves szuperhősnek a varázslatos világába.

Írta: Vera és Genzo

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6314729365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.04.02. 09:18:19

olyan 25 éve olvasok képregényeket, főleg amcsi szuperhősőst, de ez a figura vhogy eddig nem fogott meg. Láttam többa nimációban, olvastam több képregényben, vendégként is, főhősként is, de vmiért mégse...

Talán majd most a mozifilm.
süti beállítások módosítása