Minden, ami DC!

PILOTKRITIKA: Batwoman (2019)

2019. október 10. 13:44 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Hogy teljesít az új köpenyes hős?

baw01.jpg

Batwoman, civil nevén Kate Kane már szerepelt az Arrowverzum tavalyi, Elseworlds címre keresztelt crossover eseményében, ahol már kész jelmezben és vörös parókában vette fel a harcot a rosszfiúkkal. Most pedig elstartolt az önálló sorozata, ahol visszaugrunk a történet legelejére, és megismerjük a hősnő eredetét.

Gotham jelenleg szuperhős védelmező nélkül tengődik, Bruce Wayne (és valamilyen titokzatos okból egyúttal Batman is) ugyanis három éve eltűnt. Ezen a helyzeten Jacob Kane igyekszik valamelyest javítani a Crows Security biztonsági cég élén, akik a sötét lovag által hagyott űrt próbálják kitölteni. A gonosztevőknek azonban néhány pisztolyos és egyenruhás ember nem jelent túl nagy fenyegetést Batman után. Történetünk aktuális főgonosza, Alice egy csapatnyi verőlegénnyel karöltve meg is rohamozza a várost, amelyik épp a jól ismert reflektor ünnepélyes lekapcsolásával készül továbblépni a Batman korszakból. Alice elrabolja a Crows egyik emberét, egy bizonyos Sophie-t, akit korábban gyengéd szálak fűztek Kate Kane-hez. A hír hallatán a jelenleg a világ másik végén tréningező Kate hazasiet, hogy szembenézzen az ellenséggel, és megmentse régi szerelmét, aki ennyi eltelt év után sem közömbös számára.

baw03.jpg

Hol is kezdjem. Amikor pár napja kijöttem a moziból a Joker után, az agyamban sorra fogalmazódtak meg a gondolatok és kérdések, amiből aztán egy egész hosszú kritika született. Itt azonban lement ez a negyven perces epizód, aminek nézése közben háromszor lestem meg az órát, és a stáblista elérkeztével arra eszméltem, hogy semmilyen hatást nem gyakorolt rám, amit láttam.

A Batwoman a pilot alapján egy abszolút hagyományos szuperhős eredettörténet, ami mondjuk tíz évvel ezelőtt sokkal jobban működött volna, 2019-ben viszont, amikor ilyen mennyiségben kapjuk a jelmezes hősöket a vásznon és a képernyőn is, ez így már kevés. Ennél rosszabbat nem is igazán tudok rá mondani, hiszen nem fájdalmas nézni, és csak az előzetesből is ismerős "akkor lesz tökéletes a Batman jelmez, ha egy nőre is ráillik" –jelenetnél csipoghat a kínosság-mérő. Ezen kívül megkapunk mindent a Szuperhős Sorozatok Nagykönyvéből: gyerekkori tragédiát a főhős életében, szerelmi szálat, ebből adódó konfliktust, egy harsány főgonoszt, utalásokat és Easter Eggeket, heroikus háztetőn állást, tényleg mindent, ami eszünkbe jut a műfaj kliséi közül. És már az sem számít újításnak, hogy ezúttal női főszereplőt kapunk, hiszen ez az elmúlt években egyre gyakrabban előfordult a filmek és sorozatok világában is, a közeljövőben pedig még több ilyen cím érkezik, szóval ezzel sem lóg ki a Batwoman a sorból. Egyedül az LMBTQ reprezentáció az innovatívabb motívum (egyelőre), valószínűleg ez a tényező inspirálta az egész projekt létrejöttét is, és ezt a témát egyébként egész elegánsan tálalja a pilot, nem mászik bele annyira az arcodba. Ruby Rose a címszerepben hozza a kötelezőt, illetve a Rachel Skarsten által játszott Alice is említésre méltó, a többiek egyelőre semmi kiemelkedőt nem hoznak.

baw02.jpg

Visszatérve a korábbi gondolatomra, ha a Batwoman valamikor 2010 környékén jött volna, lehet, hogy tovább a fedélzeten maradok, és ki tudja, talán végignéztem volna az évadot is. Most azonban, amikor ezt az alapötletet már rengetegszer láttam, és egyébként vagy két tucat régebbi sorozat várja, hogy bepótoljam, az újabb és újabb érdekes címek pedig libasorban jönnek folyamatosan, egyszerűen muszáj szelektálnom. A Kate Kane felügyelete alatt álló Gothambe tehát én csak ennyi időre látogattam el, és bár nem bántam meg a kirándulást, de már utazok is tovább.

Írta: Genzo

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5815215916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása