Minden, ami DC!

KRITIKA: Teen Titans GO! to the Movies

2018. október 21. 16:18 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Az idei év Lego Batmanje?

Azzal szeretném kezdeni, hogy soha egyetlen epizódot sem láttam a Teen Titans Go! animációs sorozatból, így teljesen laikusként ültem be az egész estésre nyújtott kalandjuk elé. Jó, nem teljesen laikusként, hiszen a karaktereket régóta ismerem már. Azt nem mondom, hogy a film hatására most nekiállok bepótolni a szériát, de kétségtelenül jól szórakoztam ebben a szűk másfél órában.

A Teen Titans GO! to the Movies két hatalmas fegyverrel rendelkezik. Az egyik az önirónia, amit szinte percenként megcsillogtat az alkotás, a másik pedig a rejtett easter egg-ek és ilyen-olyan utalások serege, amiből szinte minden másodpercben kijut nekünk egy-kettő. Az előbbi egyébként arra is szolgál, hogy a film gyengébb pillanataira reflektáljon, és így már a mi szájízünk sem marad olyan keserű. Hogy konkrét példával éljek: a Tini Titánok a film első harmadában elég sűrűn dalra és táncra perdülnek, ami nálam ezesetben nem billentette pozitív irányba a mérleget. Aztán a történet egy adott pontján Robin rászól a társaira, hogy hagyjanak fel a musicalbetétekkel végre, én pedig úgy érzem, hogy a fiatal szárnysegéd szuperhős a szívemből szól, és máris mosolygok az egészen.

A történet egyébként nagyszerűen építkezik a jelenleg is dübörgő szuperhősmániából. Ahogy szinte a valóságban, úgy itt is minden jelmezes igazságosztó kap saját mozifilmet, sőt, készülőben van Alfred szólókalandja és a Batmobile: The Movie is. Szegény Robin az egyetlen kivétel, akinek a történetét nem adaptálják nagyvászonra, pedig még saját hőscsapatot is vezet. A szupersztár filmrendező, Jade Wilson elárulja, hogy miért nincs Teen Titans mozifilm: minden hős mellé kell egy szupergonosz, anélkül esélytelen egy mozis kaland. Elindul hát a főellenségkeresés, és épp jókor tűnik fel a színen Slade Wilson, akit itt soha nem szólítanak Deathstroke-nak.

A Teen Titans GO! to the Movies, ahogy mondani szokás, ízig-vérig családi szórakozás. Alapjáraton a legfiatalabb korosztály számára készült ugyan, de tartalmaz annyi önironikus pillanatot, filmes utalást és negyedik fal rongálást, hogy a szülőknek sem kell a telefonjaikat lemeríteniük filmnézés közben. Az olyan gegek például, mint a Vissza a jövőbe zenei témájának használata egy jelenetben, vagy Gene Hackman Lex Luthorjának megemlítése biztosan nem a páréves lurkók rekeszizmait hivatott megmozgatni. Van azonban olyan poén is bőven, ami a kicsiket fogja hangos nevetésre, a szülőket pedig esetleg egy lightos mosolyra bírni. Nem is beszélve néhány fingós-szarós viccről, ami nem elég, hogy gyenge, még el is van nyújtva túl hosszúra. Én személy szerint két poénon nevettem fel jó hangosan, volt egy csomó, amin elkuncogtam magamnak (bár itt közrejátszott az is, hogy néhányat tudtam előre a trailerek és cikkek miatt), de olyan is akadt, amit csendben sóhajtozva nyugtáztam. Például a "Martha" sztori már 2016 második felében is lerágott csont volt, nem hogy 2018-ban. Valahogy túl kellene már lépni rajta.

Az egész filmet azonban elviszi a hátán a DC –és úgy általánosságban véve popkultúra- rajongók számára elrejtett többszáz apró ínyencség. Legyen az néhány cameózó eredeti szinkronhang (Nicolas Cage végre Superman lett, Jimmy Kimmel Batmanként bizonyít, a Lego Batman hangját szolgáltató Will Arnett most a főgonoszt szólaltatja meg, és még a cameókirály Stan Lee is átnézett a történelem során először a másik kiadótól egy rövid, de annál viccesebb pillanat erejéig), vagy a háttérben elrejtett számtalan easter egg (érdemes például a filmplakátokat nézni a moziban, vagy a reklámokat és cégneveket az utcákon, egytől egyig szenzációsak), még egy gyakorlott "tojásvadász" sem fog mindent első nézésre felfedezni.

Tavaly is volt már hasonló DC animációs kalandunk a LEGO Batman: A filmnek köszönhetően, ami nekem sokkal jobban tetszett, de ezt az önironikus, mindenfelé kacsintgatós vonalat Robin és a hőscsapata is ügyesen tovább viszi, csak most többször jutott eszembe, hogy tulajdonképpen egy kisgyerekeknek szóló filmet nézek, mint a másik cím esetében.

A Teen Titans GO! to the Movies ajánlott a legkisebb korosztályt képviselő nézőknek, és azok popkultúrában jártas szüleinek, de igazából, ha tetszett a LEGO Batman film, vagy alapból szereted az önironikus humorral és negyedik fal áttörésekkel operáló produkciókat, ennek is bátran adhatsz egy esélyt.

Írta: Genzo

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5714313909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása