Minden, ami DC!

The Death of Superman kritika – a híres történet, és ami mögötte van

2018. augusztus 11. 13:42 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

"Supermanre mindig számíthatunk!"

A Superman Halála című mérföldkőnek számító történet először 1993-ban jelent meg a képregényekben, egész pontosan a Superman 75. számában. A történet intenzitása és befejezése megrázta és sokkolta az olvasókat, különösen Superman nagy rajongóit. Hiszen hogyan is veszthetné életét a Föld (és a DC Comics) legnagyobb hőse?

Természetesen egy ekkora nevű és jelentőségű karakter mégsem búcsúzhatott a DC világától, így megtalálták a módját, hogy hozzák vissza az Acélembert. Ugyanakkor, a híres történetszál a mai napig az egyik legismertebb, és talán egyik legfontosabb sztorija a Superman legendának.

A fent említett tények miatt így hát mindenkinek ismerősen csenghetett a legújabb DC animációs film címe. Nemcsak a képregények lapjain találkozhattak már ezzel a rajongók, de több ízben is feldolgozásra került már az évek során.

2007-ben jelent meg a Superman: Doomsday, ami azóta útjára engedett több sikeres animációs DC filmet is. A sztori középpontjában (ahogy mindig) Superman harca van Doomsday-jel, azonban nagy hangsúlyt fektetnek Lex Luthor klónozási cselére, melynek köszönhetően nem csak egy új szálat csempésztek a történetbe, de remek magyarázatot is Superman visszatérésére.

Nyilván senkinek nem kell bemutatnunk a DC Bővített Univerzumának második filmjét, a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala című adaptációt. Zack Snyder saját elképzelésein kívül sok mindent adott hozzá filmjéhez a képregényekből, többek között Superman halálát, a Doomsday-jel való világot (és saját magát is) megváltó harcán át. Ha kicsit Superman vívódásának és történetének mögé nézünk, ebben a sötét alkotásban is látjuk, hogy ez egy elkerülhetetlen mérföldkő volt számára. Csak úgy, mint a képregény, ezzel ért véget a film története is. Hogy hogyan folytatódik, és miként tér vissza Superman, azt az Igazság Ligája c. filmben vehettük szemügyre.

S hogy rátérjünk az Acélember halálának legfrissebb feldolgozására, lássuk miben is különbözik a 2018-as The Death of Superman az eddigiektől, és mit várhatunk tőle.

A közelmúltban az animációs filmek világában is bemutatkoztak kedvenc hőseink, s összeállt az Igazság Ligája. Fontos megjegyeznünk, hogy a The Death of Superman bár önálló filmként is megállja a helyét, valójában ezeknek a filmeknek (Az Igazság Ligája: Háború, Atlantisz trónja, stb.) a folytatása, hiszen a Liga tagjai is feltűnnek benne, ismerik egymást és visszautalnak korábbi harcaikra.

A képregény rajongókban nyilván felmerül a kérdés, hogy ezúttal mennyire hajaz a feldolgozás az eredeti, képregényekben megjelent történetre. Ilyen szemmel nézve vegyes érzelmek alakulhatnak ki bennünk, hiszen legalább annyit újítottak rajta, mint amennyi alapvető elem feltűnik benne. Lássuk most ezeket spoilermentesen.

Alapvető elemek alatt nem hagyhatjuk ki Lois Lane szerepét. A füzetek lapjain is gyakran feltűnik – nem meglepő módon. Clark és Lois kapcsolata egyre mélyül, így az igazság felfedésével kapcsolatos vívódása is egyre erősödik Clarkban. Láthatjuk, hogy az igazság, és a szerelem amit Lois iránt érez, igencsak meghatározza fejlődését, gondolkodását, sőt mi több, hősiességét is.

Amennyire meghatározó Lois szerepe, legalább annyira az Lex Luthoré. Érdekes azonban, hogy mind negatív, mind pozitív szerepben is feltűnik, de hogy ez milyen irányba tart, egyelőre senki nem tudja.

Ahogy már fentebb olvashattátok, a megszokott módon az Igazság Ligája is megkapja neki járó szerepét a történetben. Az előzményekre való tekintettel azonban a Liga legismertebb alapító tagjai és hősei tűnnek fel és csapnak össze az ismeretlenségből feltűnő Doomsday-jel, míg a képregényekben olyan hősök feltűnését láthatjuk, mint Kék Bogár, Maxima, Jég és Aranyfej.

Nem utolsó sorban fontos megemlíteni a végső harcot Superman és Doomsday között, ami érdekes új csavarokkal ugyan, de méltón került újra bemutatásra. Izgalmas, érzelemmel teli és ikonikus.

Összességében egy szórakoztató, és fontos mondanivalóval szolgáló animációs filmet kaptunk. Bár a történet ismert, az új köntös, s ennek szálai izgalmassá teszik, ahelyett hogy unalmassá válna. Negatívumként azonban itt is szemben jön velünk Lois Lane oly nyilvánvaló felismerése, amit a Sup-, akarom mondani Clark Kent rajongók jól ismernek.

Végül pedig azzal is szembesülnünk kell, hogy mi, emberek, milyen könnyen biztosra vesszük, hogy szeretteink és hőseink köztük, velük vannak. Hiszen ahogy a filmben is elhangzik: "A haverom Superman mindig ott van nekünk." "Supermanre mindig számíthatunk!" De vajon tényleg így van ez? Ez megmutatkozik a csalódásokban, amelyek egyes karakterek arcán, szavain, vagy tettein tükröződnek.

A The Death of Superman továbbá csattanóval, illetve egy stáblista közbeni jelenettel végződik, így valószínűleg izgalmas folytatásra számíthatunk.

lois.PNG

Írta: Vera

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6214175101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása