Minden, ami DC!

10+1 film karácsonyra DC és Marvel sztárokkal

2017. december 23. 18:20 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Ha az ünnepek alatt sem akarunk teljesen elszakadni kedvenc hőseinktől.

Karácsonykor sok családban nagy dilemma szokott lenni, hogy mi menjen a tévében szenteste, vagy az ünnepek bármelyik napján. 24-én és 25-én este nagy valószínűséggel Kevin fog tarolni a Reszkessetek betörők első két részével, de hogy a napok többi szakaszai se teljenek néznivaló nélkül, elhoztunk nektek egy 10 +1 filmcímből álló listát, melyekben a DC és/vagy a Marvel sztárjai köszönnek vissza a képernyőn, az ő hangjukat hallhatjuk az eredeti változatokban, vagy netán olyan rendezők munkáinak örülhetünk, akik tettek már le Marvel vagy DC adaptációt az asztalra. A lista természetesen közel sem teljes, hozzászólásban várunk további filmeket, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak.

Batman visszatér (1992)

Szerepel benne: Azon kívül, hogy ez egy DC film, Michael Keaton játszotta Keselyűt idén a Pókember - Hazatérésben, Michelle Pfeiffer pedig jövőre tűnik fel A Hangya és a Darázs című Marvel adaptációban Janet Van Dyne, azaz az eredeti Darázs szerepében.

Mindenképp ezzel akartuk kezdeni a listát, hiszen ez egyszerre karácsonyi film és DC adaptáció. Az 1989-es Batman folytatásában kedvenc bőregerünk a Danny DeVito alakításának köszönhetően félelmetes főgonosz, Pingvin ellen kell felvegye a kesztyűt, ráadásul épp a szeretet ünnepe környékén. A képbe bekerül Macskanő is, akiről szokás szerint nehéz eldönteni, kinek az oldalán is áll. Hamisítatlan karácsonyi hangulattal felturbózott denevérkaland ez, amely 25 éves kora ellenére mit sem vesztett értékéből, hála Tim Burton utánozhatatlan fantáziájának (amiről később még ejtünk néhány szót ebben a cikkben) és a telitalálat castingnak. Keaton továbbra is remekül hozza Bruce Wayne és Batman figuráját, sokak számára még mindig ő a legjobb denevérember, ahogy Pfeiffer Macskanője is nagy népszerűségnek örvend mind a mai napig, bár hozzá kell tenni, hogy nem akad sok kihívója Selina Kyle életre keltésében. Ha DC rajongó vagy (mivel olvasod ezt a blogot, ez elég valószínű), de azért mégis valami karácsonyi filmet szeretnél megnézni az ünnep hevében, akkor itt a tökéletes választás.

Vasember 3 (2013)

Szerepel benne: Nem hisszük, hogy magyarázatra szorul.

Miután megemlítettük a DC filmes felhozatal karácsonyi vonatkozású darabját, úgy fair, ha a másik kiadóhoz is benézünk, hiszen ez a szeretet, nem az értelmetlen háborúskodás ünnepe. Shane Black nagyon szereti a karácsonyt, elég csak megnézni az írói/rendezői munkásságát és láthatjuk is, hogy filmjeinek nagy része játszódik ezen az ünnepen. Olyannyira elkerülhetetlen a neve a karácsonyi filmek kapcsán, hogy ezen a listán is találkozunk még egyszer vele. De előbb itt van nekünk a Bosszúállók utáni első film, amiben nagyszájú főhősünk lelkét igencsak megviselték a new yorki események, ráadásul ideje sincs feldolgozni a traumáit, hiszen egy új fenyegetés üti fel a fejét a Mandarin nevű terrorista személyében. Talán van még olyan, aki nem látta ezt a filmet, ezért nem áruljuk el, mire fut ki a cselekmény, annyit azonban bizton állíthatunk, hogy meglepetésekben és indokolatlanul nagy plüssnyulakban nincs hiány a filmben, ahogy a karácsonyi hangulat is tiszteletét teszi időnként.

A Grincs (2000)

Szerepel benne: Főszereplőnk a legendás Jim Carrey, aki a Mindörökké Batmanben Rébusz szerepében borzolta az idegeket, bár messze nem ez a legemlékezetesebb alakítása.

Jim Carrey vitathatatlan komikusi tehetségére egész filmet felhúzni a 90-es évek nagy divatja volt, ez pedig számos olyan vígjátékot eredményezett, amit azóta is bármikor szívesen újranézünk, és a huszadik alkalommal is könnyezünk a nevetéstől. A Jim Carrey jelenség az ezredfordulóban is tartott még egy ideig, itt van például Dr. Seuss egyik ikonikus figurájának élőszereplős változata, a Grincs, amihez Ron Howard és csapata keresve sem talált volna alkalmasabb főszereplőt a "gumiarcú" Carrey-nél. A filmben a mogorva zöld lény eltökélt terve, hogy megszüntesse a karácsonyt, és tönkretegye a békés Kifalva lakóinak ünnepét. Megunhatatlan karácsonyi film a Grincs, várhatóan nálunk is a lejátszóban fog landolni az ünnepek alatt.

Igazából szerelem (2003)

Szerepel benne: Miután Jediket tanított, de mielőtt még kiképezte Batmant és ő lett Zeusz, valamint még azelőtt, hogy elrabolták volna a családját, a mostohafiát pátyolgatta az első nagy szerelme során. A szóban forgó színész pedig, ha még nem esett volna le, nem más, mint Liam Neeson.

Egy film, amit teljesen áthat a szeretet és a szerelem, humoros és bájosan kínos pillanatokkal tarkítva olyan további neves brit sztárok közreműködésével tálalva, mint Alan Rickman, Bill Nighy, Colin Firth, Keira Knightley, valamint Rowan Atkinson, csak hogy párat említsünk. Nem is véletlen, hogy rendre visszaköszön a karácsonyi filmes toplistákon, és legalább ugyanilyen gyakran a lejátszóba is bekerül az ünnepek alkalmával. A film számos szerelmi szálat vonultat fel, melyek merőben eltérnek egymástól. Hol egy kisfiú első szerelembe esésének lehetünk tanúi, hol a miniszterelnök gabalyodik szerelmi szálba egy alkalmazottjával, de ugyanakkor a megcsalás is felüti a fejét, mert persze nem zárulhat minden kapcsolat happy enddel, még akkor sem, ha egy karácsony idején játszódó filmről is van szó.

Karácsony Artúr (2011)

Szerepel benne: Habár animációs film révén biztosan nem láthatunk ismerős arcokat a képernyőn, akik eredeti hanggal nézik a filmet és jól hegyezik a fülüket, észrevehetik, hogy a címszereplő James McAvoy, az X-Men filmek fiatal Charles Xavierjének hangján szólal meg.

Mikulás van, volt és lesz. De vajon hogyan képes egyetlen éjszaka alatt eljuttatni a világ összes karácsonyfája alá az ajándékokat? Vagyis éppen nem az összes alá, ugyanis egyetlen ajándék egy apró malőr következtében az Északi sarkon marad, és csak a nagy munka utáni takarítás során derül rá fény. Amíg a Télapó és elsőszülött fia, az "ajándékkiszállítás hadművelet" első számú embere, a leendő Télapó, Steve belenyugszanak az "apró" hibába, addig Steve öccse, Artúr nem tudná elfogadni, ha bárki is kimaradna a karácsonyi meglepetésből. Télapó apjával, Téltatával szánra szállnak, hogy helyrehozzák ezt a problémát, az útjuk során számos galibát okozva. Kellemesen tipikus karácsonyi néznivaló a Karácsony Artúr, amit akkor is nyugodt szívvel betehetünk a lejátszóba, ha legifjabb rokonaink jöttek hozzánk vendégségbe, de a felnőtt korosztályt is ki tudja kapcsolni másfél órára.

Karácsonyi lidércnyomás (1993)

Szerepel benne: A Batman és a Batman visszatér rendezője, Tim Burton, valamint zeneszerzője, Danny Elfman (aki idén visszatért a DC-hez Az igazság ligája kapcsán, valamint a Bosszúállók: Ultron koránál is közreműködött) érdekelt ebben az animációs filmben. Előbbi az írói kreditet tudhatja magáénak, míg utóbbi természetesen a filmzenéért felel, de emellett többször dalra is fakad, ő ugyanis a főhős, Rosszcsont Jack eredeti énekhangja.

Érdekes elegyet képez ez a film, ugyanis egyszerre halloween-i és karácsonyi történet is, mindkét ünnep kapcsán összeállított filmes listákon gyakori szereplő. A halloweeni rémisztgetésekbe belefáradó Jack egy sokkal érdekesebb feladatot vállal magára, mégpedig a Mikulás munkáját. Az eredeti fehérszakállút elraboltatja, majd piros ruhába bújva indul a hagyományos terepmunkára. Persze egészen egyedi elképzelései vannak a karácsonyi hangulatról és a mesés ajándékokról, így a gyerekek öröme nem felhőtlen Jack Mikulás meglepetéseit látva. A Karácsonyi lidércnyomás ízig-vérig Tim Burton film, az ő utánozhatatlan fantáziájának szüleménye, ugyanakkor igazi klasszikus, amit nem bánunk meg, ha műsorra tűzünk otthon, két bejglievés között, a fülbemászó dalbetéteket pedig szivesen hallgatjuk újra, a filmtől elkülönítve is.

Karácsonyi ének (2009)

Szerepel benne: Ismét Jim Carrey a főhősünk, akinek DC-s múltját már ecseteltük, de itt van még a szereplőgárdában Gary Oldman, a Nolan-trilógia Gordon felügyelője, valamint Robin Wright, a mi Antiopé tábornokunk az idei Wonder Woman moziból. Mivel animációs filmről van szó, természetesen szinkron és motion capture feladat hárult az illusztris szereplőgárdára.

Robert Zemeckis a kétezres években nagyon rápörgött a 3D-s, motion capture animációkra. Ennek a mániának köszönhetjük a Polár Expressz és a Beowulf című, vegyes fogadtatású darabokat, valamint a szóban forgó alkotást is. Charles Dickens több, mint 160 éves regénye megkerülhetetlen tényező a popkultúrában. Filmes és tévés adaptációk végeláthatatlan listája tárul elénk két kattintás után, de grafikus novella formájában is olvasható (sőt, egy csodaszép DC-s átdolgozás is létezik, ami nemrég magyarul is megjelent), a történet motívumai pedig ennél is több film és sorozat jeleneteiben köszönnek vissza. A sztorit tehát nem igazán kell bemutatni senkinek, a lelketlen, karácsony-gyűlölő milliomost három szellem (a múlt, a jelen és a jövő) látogatja meg, aminek hatására látványos jellemfejlődésen esik át, és megváltozik a véleménye a szeretet ünnepéről. Igazi klasszikus történet szép tálalásban, egy szokás szerint remekelő Jim Carrey-vel a főszerepben.

Mi a manó (2003)

Szerepel benne: A Marvel Moziverzum Happy Hoganje és az első két Vasember film rendezését jegyző (és a Mindörökké Batmanben néhány másodperc erejéig látható) Jon Favreau ezúttal is feltűnik a kamera előtt és mögött egyaránt, hogy elhozza az egyik leghangulatosabb, bugyután édes karácsonyi filmet. A képernyőn feltűnik még továbbá az a Peter Dinklage, aki 2014-ben az X-Men: Az eljövendő múlt napjai gonoszát játszotta, a jövőre érkező Bosszúállók: Végtelen háborúban pedig egy egyelőre rejtélyes szerepben lesz látható.

Ha Will Farrell feltűnik a képernyőn, akkor garantált a kacagás, és ez alól nem kivétel a 2003-as Mi a manó sem. Főhősünk, Kópé bár manók között nevelkedett az Északi sarkon, az öltözékét kivéve semmi másban sem hasonlít rájuk. Ez idővel - egy kis rásegítéssel - neki is szemet szúr, és miután szembesítik az igazsággal, útra kell, hogy megtalálja az igazi apját, aki New York-ban éli mindennapjait a családjával. 

Durr, durr és csók (2005)

Szerepel benne: A film két főszereplője Robert Downey Jr, azaz Vasember, illetve Val Kilmer, nyugalmazott Batman. Van még kérdés?

Ahogy azt a Vasember 3-nál írtuk, Shane Black szíves örömest helyezi a filmjei cselekményét karácsony idejére. Nincs ez másképp a Kiss Kiss Bang Bang című neo-noir mestermű esetében sem, amely egyrészt izgalmas és elképesztően stílusos krimi, másrészt fergeteges vígjáték, a Shane Black legnagyobb erősségének számító buddy cop műfaj sajátosságaival nyakonöntve. Black elképesztően vicces és idézhető párbeszédeket tud adni két különböző karakterű, de valami oknál fogva mégis összedolgozni kényszerülő férfi szájába (lásd Halálos fegyver, Utolsó cserkész, de a Vasember 3-ban is megfigyelhető ez Tony és Rhodey párbeszédeiben), és erre a szóban forgó film is remek példa. Downey ezzel a filmmel tért vissza a reflektorfénybe a kábítószerekkel, rehabokkal és börtönnel árnyékolt múltja után, és ennek a szerepének köszönheti azt a szerződést, ami az A-lista élére repítette őt, és útjára indította a Marvel Moziverzumot. Ha még nem láttátok, semmiképp ne hagyjátok ki, épp itt a karácsony, tökéletes alkalom bepótolni. És persze Michelle Monaghan sem egy elhanyagolható szempont.

Hull a pelyhes (1996)

Szerepel benne: Aktuális főhősünk, Arnold Schwarzenegger egy évvel ez után a film után Mr. Fagyként jegelte a hangulatot rettenetes szóvicceivel a rettenetes Batman és Robinban. Mi sem emlékszünk rá szívesen, de attól még a DC filmes felhozatal része, és karácsonykor mindenkit szeretünk. Egy kicsit.

A legendás akciósztárok karrierjében kötelezően eljön az a pillanat, amikor egy bugyuta vígjátékhoz kell adják a nevüket. A kevésbé szerencsések ráadásul egy rakás gyerekkel körülvéve kell bohócot csináljanak magukból, a még kevésbé szerencsések pedig egy karácsonyi vígjátékban kell ugyanezt tegyék. Arnoldunknak mindkét kategória kijutott, előbbi az Ovizsaru című eposszal, utóbbi pedig a szóban forgó, Hull a pelyhes című komédiával, amiben az osztrák hústorony felelőtlen apaként utolsó percben próbálja meg beszerezni kisfia hőn áhított játékát, a Turbo Man akciófigurát. Ez nem is lenne akkora dolog, rengetegen hagyják utolsó pillanatra az ajándékvásárlást, itt azonban az a nehéz helyzet áll fenn, hogy a Turbo Man figura napok óta hiánycikk, mert mindenki viszi, mint a cukrot. Ahogy ilyenkor mondani szokás, kezdetét veszi a féktelen hajsza a gyermek boldogsága és a karácsony megmentése érdekében. A Hull a pelyhes egy tipikus karácsonyi vígjáték, ami akárhányszor fogyasztható, persze főleg az ünnepi szezonban, a nosztalgia pedig talán még értékesebbé teszi, mint amilyen igazából lenne. Aki gyerekkorában minden karácsonykor látta a tévében, valószinűleg nem tud keserű szájízzel gondolni erre a filmre és felnőttfejjel is szívesen berakja a lejátszóba. Arra azonban már nincs garancia, hogy egy felnőtt fejjel és 2017-es ingerküszöbbel történő első megtekintés ugyanolyan pozitív filmélményt eredményez. Sosem lehet tudni, egy próbát úgy is megér, hátha megtörténik a karácsonyi csoda.

+1 Die Hard (1988)

Szerepel benne: A lista bónusz tagját egy poén miatt tettük be. A Bosszúállók: Végtelen háború első előzetesében feltűnő Thanos az internet és a mémoldalak szerint sokkal inkább hasonlít Bruce Willisre, mint Josh Brolinra.

Egyrészt emiatt a mémek tucatjait inspiráló poén miatt került be ez a film a toplistánkba, másrészt azonban, ahogy nincs karácsony Kevin nélkül, úgy nincs valamire való karácsonyi filmes lista a Die Hard nélkül. Akciófilmtörténeti mérföldkőnek számít Willis papa egyszemélyes menete a néhai Alan Rickman terroristacsapata ellen. Behozta ugyanis a köztudatba az életszerű, esetlen, sebezhető akcióhős archetípusát, ami elég meredek váltás volt annak idején a két gépfegyverrel sortüzelő izomkolosszus Stallonék és Schwarzeneggerek után. Attól most tekintsünk el, hogy a film cselekménye során Willis hányszor kellett volna meghaljon, ha mindez a valóságban történik. Megsúgjuk, nagyon sokszor. Ennek ellenére igazi kultfilm a Die Hard, amelynek még két folytatása is megállja a helyét, utána azonban jobb elengedni a szériát, ha már Bruce nem tette. Az első rész, bár lassan harminc éves, mai napig sokak kedvenc karácsonyi filmje, és úgy általában, sokak kedvenc filmje is. Lassan itt az ideje újranézni, hiszen megint nyakunkon a szeretet ünnepe, és mi másra vágyhatna az ember ilyenkor, mint egy Los Angeles-i toronyházban terroristákat felszámoló, koszos atlétában poénokat és golyókat szóró Bruce Willisre. Oké, lehet, hogy más dolgokra is vágyunk az ünnepi időszakban, de ezt a filmet akkor sem érdemes kihagyni a házimoziműsorról.

Ez lenne hát a mi ünnepi menünk, fogyasszátok egészséggel! Ti hányat láttatok ezekből a filmekből? Van kedvencetek? Kihagytunk valamit a listáról? Ne fogjátok vissza magatokat a komment szekcióban!

Írta: Ádám és Genzo

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8213510147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása