Minden, ami DC!

Top 10 DC videojáték

2019. április 27. 18:33 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Hősködés és gonoszkodás a szobánk kényelméből.

Mi lehet jobb annál, hogy képregényeket olvasunk és szuperhősös filmeket nézünk? Természetesen az, ha magunk élhetjük át kedvenc karaktereink történeteit. Szerencsére a videojátékipar is elég hamar felismerte a képregényekben rejlő potenciált, így meg is áldott minket jónéhány felejthetetlen alkotással. Ami azt illeti, a mai szuperhősös filmipar rengeteget tanulhatna ezektől a játékoktól, ha egy kicsivel nagyobb figyelmet fordítana feléjük. Peti az alábbiakban összeírta, melyek voltak számára az elmúlt pár év legmeghatározóbb DC-s címei, amelyeket szerinte egyik DC rajongónak sem szabadna kihagynia.

10. Batman: Arkham Origins
Az Arkham széria kakukktojásának biztos volt a helye a listámon, de az is biztos volt, hogy az az utolsó lesz. A Rocksteady Arkham trilógiájának előzménye egy teljesen más stúdió keze munkája, ami nem nagyon tartalmaz se játékmenetbéli újítást, sem epikus történetet, de nem mondhatnám, hogy a játék méltatlan lenne az "Arkham" névre. A játék nagyon kilóg elődjei sorából, de így is van egy olyan sajátos feelingje, ami elviszi a hátán a játékot. A karácsony esti Batman kaland tartalmaz ugyan emlékezetes pillanatokat, mint például a harcjelenet Deathstroke-kal, vagy a Gyilkos tréfa kikacsintás, de a játék így is kicsit üresnek hat a korábbiakhoz képest. Ettől függetlenül elengedhetetlen darab minden Batman rajongó számára.

9. LEGO Batman 3: Beyond Gotham
Aki játszott már LEGO játékkal, biztosan tudja mi a dörgés: kb. 15-20 pálya, rengeteg feloldható karakter és még annál is több gyűjtögetni való. A Beyond Gotham 138 DC karakterrel operált, valamint bejárható volt a Watchtower, a Batbarlang, az Igazság Csarnoka és több különböző Lámpás bolygó is (Oa, Zamaron, Nok, stb). Ha ez nem lenne elég még egy rakás kiegészítő is érkezett a játékhoz, például a Zöld Íjász sorozat, az Acélember vagy a Nolan trilógia kapcsán. Egyszóval rengeteg minden volt a játékban, de mégis valahogy zavaros volt az egész, nem tudott annyira lekötni, mint a széria előző darabja.

8. LEGO Batman 2: DC Superheroes
Kétségkívül a legjobb darab a három LEGO Batman közül. Habár a játszóterünk lényegesebben kisebb volt, mint a 3. részben, a LEGO Batman 2 rengeteg új játékmenet béli újdonságot hozott be LEGO játékokba. Habár csak Gotham City volt bejárható, és csak 75 feloldható karakter volt a játékban, valahogy ez a kevés mégis többre ment, mint a Beyond Gotham "hatalmas" világa. A Lex és Joker páros komolyabb ellenfélnek bizonyult, mint Brainiac, és a történet (valamint az egész játék) is sokkal összeszedettebb, mint utódja. Viszont ennek a játéknak is bőven voltak hiányosságai, melyet 2018-as "utódja" szépen be is foltozott, de erről majd lentebb...

7. Batman: Arkham Asylum
Ki ne emlékezne a Rocksteady első DC klasszikusára. Ez volt az a játék, ami valóra váltotta minden Batman rajongó álmát 2009-ben: rengeteg DC karakter, irtó menő Batman kütyük, és egy nagyon élvezetes és látványos harcrendszer. A játékban szabadon bejárható az Arkham diliház teljes egésze, ahol persze a legikonikusabb gothami gonosztevők nehezítik meg Batman dolgát. Ráadásul a legtöbb karakterhez a Batman: a rajzfilmsorozat szinkronszínészeit kérték fel, így újra hallhattuk többek között Kevin Conroy és Mark Hamill zseniális alakításait. Habár a játék már akkor teljesen lehengerlő volt, nem is sejthettük mit tartogat még a Rocksteady.

screen_05-h.jpg

6. LEGO DC Super-Villains
És íme a LEGO-DC kooperáció abszolút csúcspontja, pedig a címszereplők nem is jófiúk, hanem az univerzum legnagyobb (és leapróbb) szupergonoszai. Persze ez nem azt jelenti, hogy a Liga kimaradt a buliból, csupán nem ők lettek most a történet főhősei. A játék (LEGO játékhoz képest) igencsak hosszú történetet mesél el, és persze ehhez is folyamatosan érkeztek/érkeznek Aquaman-es, Shazam-os és egyéb tartalmak. Minden játékban csinálhatunk saját LEGO karaktert, de ezt itt újabb szintre emelték: szupererőinknek minden egyes részletét magunk állíthatjuk be, és a repüléstől az elektromosság manipulálásáig minden képesség a rendelkezésünkre áll. Bejárhatjuk Metropolis felhőkarcolóit, Gotham sikátorait, Arkhamot, Apokolipsot, egyszóval bármerre is megyünk, esélyünk sincs unatkozni.

5-4. Batman: The Telltale Series (1. és 2. évad)
A Telltale Games sztoriorientált feleletválasztós játékai hamar nagy népszerűségre tettek szert, így csak idők kérdése volt, hogy elővegyék Gotham sötét lovagjának történetét. A játék abszolút más megközelítésbe helyezte az ismert DC karaktereket, ami ugyan nem mindenkinek nyerte el a tetszését, de igazán friss érzetet adott a történetnek. A játék remekül megtalálta az egyensúlyt Batman és Bruce Wayne karaktere között, így az ő személyiségébe, és a gothami bűnözőkébe is nagyobb betekintést nyerhettünk. Két nagyon különböző évadról beszélünk, ezért is adtam külön-külön helyezést, mivel ugyan a Telltale első próbálkozása sem volt semmi, a második, Enemy Withinre keresztelt, többnyire Joker köré felépített sztorira érett be igazán a játék. Sajnos a 2. évad után a stúdió lehúzta a rolót, így nem nagyon számíthatunk egy 3. szezonra.

3. Batman: Arkham City
Az Arkham Asylum sikere után egyértelmű volt a folytatás, és hát mit mondjak, megérte várni. Egy amúgy is nagyon jó játék után a Rocksteady egy olyan folytatást hozott nekünk, ami rengeteg szempontból túlszárnyalta az elődjét. Az Asylumnál jóval nagyobb térképet kaptunk, ami persze telis tele volt tenni és gyűjtögetni valóval. A harcrendszer is egy nagyobb frissítésen esett át, és a történet is elég komoly fordulatot vett az Asylumhoz képest, mégis közben hű maradt annak hangulatához. Érthető módon sokak számára ez a játék az etalon, engem viszont sokkal jobban megfogott a stúdió következő alkotása.

2. Batman: Arkham Knight
Valószínűleg ez az a pont, amikor sokan megköveznének, de kimondom: az Arkham Knight sokkal jobb játék, mint az Arkham City... najó ez talán ebben a formában nem igaz, de elmondom, hogy szerintem miért. Én viszonylag később jutottam hozzá a játékhoz, mint ahogy megjelent, így a korai instabil változatot sikerült elkerülnöm, helyette egy olyan gyönyörű játékot kaptam, hogy leesett az állam. A Rocksteady csapata nemcsak az eddigi legszebb, hanem a legélhetőbb, jobban mondva leginkább játszható Gotham-et alkották meg. Emellett telepakolták a játékot rengeteg jó újítással, akár a közelharcról, akár a Batmobile-ról beszélünk (jóllehet, a vezetést kicsit ránk erőltették, de azért így is eszméletlenül szórakoztató), és nagyon sok változatos és izgalmas mellékküldetéssel. Az Arkham Knight mindent tud amit a City tudott hozni, csak még egy kicsit többet is annál. A játék baromi jó lezárása volt a Rocksteady trilógiájának, még úgyis, hogy az Arkham Knight kiléte egy olvasottabb DC rajongó előtt nem sokáig maradt titokban.

Futottak még:

  • LEGO Batman: A LEGO DC játékok első hírnőke sok mindent alapozott meg, de ma már nem szívesen venném elő a játékmenet béli hiányosságok miatt. Azt hiszem az első Xboxom mellé kaptam ezt a játékot, úgyhogy ez volt az első találkozásom DC-s videójátékkal.
  • Gotham City Impostors: Egy 2012-es ingyenes lövölde, amelyben Batman és Joker "imposztoraiként" feszülhetett egymásnak 2 csapat. Egy kicsit Team Fortressre hajazó játék, ami olykor egészen élvezetes volt, mára már azonban szinte alig játszanak vele.
  • Injustice: Gods Among Us: Ugyan nem ez volt a DC univerzum első bunyós játéka (Mortal Kombat vs DC Universe néven volt egy próbálkozás, de azt inkább hagyjuk), viszont ez volt az első olyan bunyós DC játék, aminek egészen korrekt története is volt, mégpedig nem is akármilyen, mivel a méltán híres Injustice képregényeket vette alapul. A játék ugyan nem aratott hatalmas sikert, volt igény egy 2. részre.

1. Injustice 2
Sokáig gondolkodtam, hogy egy Arkham játék kerüljön-e ide az első helyre, de inkább a NetherRealm bunyós játéka mellett döntöttem. Te jó isten, de vártam ezt a játékot, és mint kiderült nem is hiába. Nyilvánvaló volt, hogy a Mortal Kombat mögött álló csapat nagyon is ért az effajta bűnös szórakozáshoz, de ezzel a játékkal olyan szintre emelték a verekedős játékokat, amit maximum egy 3. résszel lehetne megugrani. Az Injustice történetszál folytatására persze itt is sor került, de persze a lényeg az volt, hogy kedvenc karaktereinkkel püfölhessük egymást a haverokkal, minél látványosabb módon, és hát nem kell mondanom, ez abszolút sikerült. A játékban remek a személyre szabhatóság, megalkothatjuk hőseinket saját szájízünkre, új képességeket és ruhadarabokat szerezhetünk nekik, amiket később bevethetünk multiplayer harcokban vagy akár a multiverzumos kihívások közben.


Nos, ez volt az én 10-es listám a DC videójátékok berkein belül. A friss pletykák szerint a Rocksteady ismét DC-s játékon dolgozik, azonban azt még sajnos nem erősítették meg, ki lesz a főszereplő. Voltak már pletykák Supermanről, az Igazság Ligájáról, a legújabb pletykák az "Outlaws" címet említik, utalva ezzel a "Red Hood and the Outlaws" képregényszériára. Akármelyik is válik valóra, abban biztosak lehetünk, hogy a Rocksteady egyetlen DC rajongónak sem fog csalódást okozni.

Írta: Peti

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9514789072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása