Minden, ami DC!

Íme a top 10 kedvenc Superman pillanatunk

2018. április 18. 14:14 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Ma 80 éves az álcázás legnagyobb mestere, ennek apropóján pedig összeszedtük a vele kapcsolatos kedvenc pillanatainkat.

1938. április 18-án jelent meg az Action Comics #1 száma, melyben több új szuperhős (köztük Zatara) mellett bemutatkozott ez a Superman nevezetű figura is az űrből, akit Jerry Siegel és Joe Shuster alkottak meg. Viccet félretéve, ezt a füzetet tartják számon az első igazi szuperhős képregényként, hatása még ma is érezhető. Nem csoda, hogy egy régi példány ma akár több, mint 2 millió dollárt érhet.

Superman eredetét valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen Ben bácsi halála és a Wayne szülők elleni merénylet mellett a kis Kal-El utazása a legismertebb szuperhős eredet, de azért pár szóban mégis felelevenítenénk. A pusztulás szélén álló Kripton bolygón járunk, ahol Jor-El és Lara egy űrhajóba helyezik a kisfiukat, hogy a Föld bolygón élhessen tovább, ahol a sárga Nap hatására isteni képességekkel fog kiemelkedni az emberek közül. Kal-El egy kansasi farmon landol az űrhajóval, egyenesen a Kent család szerető karjaiban. Felveszi a Clark Kent álnevet, majd miután felnő, Metropolisba utazik, hogy civil életében a Daily Planet riportere legyen, de a szemüveg és az öltöny alatt ott lapul minden idők legikonikusabb szuperhőse, aki az igazság és az amerikai álom szolgálatának áldozza életét. A többi pedig már történelem, ahogy mondani szokás.

A 80 éves pályafutás alatt számtalan változatban megcsodálhattuk a hőst, legyen az mozifilm, tévésorozat, animációs film vagy sorozat, illetve természetesen a szerteágazó – valamint nem egyszer újraindított – cselekményű képregények lapjain is állandó szereplőként tarthatjuk őt számon. Ez a nyolc évtized rengeteg emlékezetes, megdöbbentő, kiemelkedően humoros vagy szívbe markolóan drámai pillanatot vonultatott fel, ezekből választottuk ki tíz kedvencünket.

Superman első repülése Az acélemberből

Ha valami igazán fan service ebben a filmben, akkor az ez a jelenet. A zene – főleg a zene, amit Hans Zimmernek köszönhetünk –, a csodálatos képi megvalósítások, és az egész hangulat magával ragadó, ahogy a repülést próbálgató Superman végül ráérez a dologra, és teljes erőbedobással tör előre, akár egy rakéta.

Golyó a szembe a Superman visszatérből

Ugye senkinek nem kell bemutatni ezt az ikonikus, és kétséget kizáróan totál menő jelenetet? Superman igen egyértelműen prezentálja, hogy golyóálló egy gépfegyverrel szemben, ám amikor a bűnűző megunja, hogy hatástalan, amit csinál, elővesz egy kézi pisztolyt és közelről fejbe lövi Supermant. Vagyis inkább csak szeretné, mert a golyó összegyűrődve pattan a földre az Acélember szeméről, aki egy hanyag mosollyal nyugtázza a sikertelen próbálkozást.

Superman és Lois első repülése

1978-ban, pontosan 40 évvel ezelőtt jelent meg Christopher Reeve legelső Superman filmje Richard Donner rendezésében, melyben egy közel 5 perces jelenetben lehetünk szemtanúi annak, ahogy Superman először viszi repülni Loist. A lány kezdetben retteg a magasságtól, aztán gyorsan rájön, hogy a város látványa hihetetlenül gyönyörű, Superman mellett pedig teljes(?) biztonságban érezheti magát. Szétnéznek a város felett, ellátogatnak a Szabadság-szoborhoz, majd Lois a felhők felett engedi csak el igazán magát, olyannyira, hogy Superman pár másodpercre el is ejti őt. Csúnya vége is lehetett volna a közös kalandjuknak, de persze hősünk elkapja Loist, és tovább folytatódik kettejük közös, csodálatos pillanata a holdfényben. Szívesen látnánk ehhez hasonló, feszültségoldó és felemelő jeleneteket napjaink DC filmjeiben is.

Smallville finálé

A 10 évadot megélt sorozat kapcsán minden rajongó ugyanazt a pillanatot várta már az legelső képkockától fogva, amit egészen a legutolsóig tartogattak a készítők: hogy Supermant láthassuk a képernyőn. Habár ebből nem adatott több pár röpke másodpercnél, azóta is gyakori beszédtéma az a bizonyos zárás, ahol John Willams Superman témájával aláfestve a Daily Planet tetején Clark Kent széthúzza az ingét, ami alatt a Superman jelmez pihen. Érdemes azért hozzátenni, hogy Tom Wellinget soha nem láthattuk teljes kosztümben a sorozatban.

És, ha már "ingtépés", meg kell említenünk, hogy Az igazság ligája végén is találkozhatunk ezzel az ikonikus pillanattal, és természetesen ezúttal sem marad el a hatása, erre a pár másodpercre is szívesen emlékezünk vissza a filmből.

Hogyan borotválkozik Superman?

Ezt a témát Az igazság ligája, a Mission: Impossible 6 és Henry Cavill bajszának szerelmi háromszöge óta mindenki igyekszik elfelejteni, ám Superman arcszőrzetéhez kötődik egy igazán emlékezetes, egyben humoros pillanat is, amely a CGI-os mizériának köszönhetően kissé feledésbe merült. Azonban mind a mai napig lehet találkozni olyanokkal az internet zegzugaiban, akik felteszik a kérdést: "Hogyan borotválkozik Superman, ha mindene sérthetetlen?" A kérdésre képregény, rajzfilmsorozat és élőszereplős sorozat formájában is választ kaptunk már: az Acélember a saját hőlátását használva szabadul meg a szakállától, hacsak nem akadályozza meg ebben egy szerződés a Paramounttal.

Crisis On Infinite Earths homeage

Marv Wolfman író és George Pérez rajzoló 1985 és 1986 között megjelent képregénysorozata a DC képregényes univerzum leegyszerűsítését és újraindítását tűzte ki céljául, a crossover történet során pedig olyan karakterek haláloztak el, mint Flash és Supergirl. Utóbbitól a képegénysorozat 7. számában vesz érzelmes búcsút az Acélember, és már maga ez a pillanat is megérdemelne egy külön pontot a listánkon, de a Supergirl második évadában megidézett ikonikus képregényborító csak a hab a tortán. A sorozatban Tyler Hoechlin látható Superman szerepében, míg Melissa Benoist az Acéllányt kelti életre.

supergirl-cover.jpg

Flash és Superman megmosolyogtató harcjelenete Az igazság ligájából

Ha van olyan jelenete az egyébként sokak számára csalódást keltő filmnek, amit egy rajongó egymás után többször is visszanézne, az az a képsor, melyben Flash úgy gondolja, majd ő szépen lecsitítja Supermant, aki épp Kiborgot, Wonder Womant és Aquamant teszi helyre. Csakhogy aztán nem minden úgy sül el, ahogy azt ő eltervezte magában, hiszen hozzá hasonlóan az Acélember is rendelkezik szupergyorsasággal. Kettejük sebessége kapcsán a film stáblistájára is tartogattak egy emlékezetes jelenetet a készítők.

Superman vs. Flash

Persze nem a drámai értelemben, hiszen egy egyszerű futóversenyről van szó, na de mégis, ki a gyorsabb? A válasz változó, sőt, mindenki máshogy tudja/értelmezi. Superman repülve gyorsabb, mint Flash futva? A lényeg viszont, hogy minden alkalommal jól szórakoznak hőseink (és mi is), legyen az képregény vagy film, ráadásul egymást hajtják előre a jobb teljesítményért. A kihívás öröme már magában megéri.

Superman gyilkol

Sokkoló cím, de valóban így van, ráadásul erre két fontos példát is találtunk. Az egyik egy közismertebb jelenet, mikor Az acélember című filmben Superman kénytelen megölni Zod tábornokot, hogy ártatlan embereket mentsen meg. Ez azonban hatalmas fájdalmat kelt benne, mivel Zod, mégis csak Kripton népének egyik utolsó tagja. A másik az Injustice történetszálból származik, amikor Joker életének vet véget, mert a bohóc egyik szerének hatása alá kerül és Doomsday-nek hallucinálja kedvesét, Loist, aki ráadásul közös gyermeküket várja. Superman megöli a Doomsday-nek hitt nőt, amikor pedig kitisztul a tudata, s rájött, hogy mit tett, és ki miatt, végez Jokerrel is, ami valljuk be, eléggé idegen tőle, de ezeket a körülményeket összegezve egészen jogos(?).

6007086-1266504064-turni.jpg

Superman meghal

Meg bizony. Annak ellenére, hogy egy isteni erővel bíró lényről senki nem gondolná, hogy meghalhat, sajnos ellenfelére akad Doomsday személyében. Mind a képregényekben, mind a mozivásznon nagyon megható, tragikus jelenetsorozat. Képregényekben rátesz egy lapáttal, ahogy látjuk, hogyan is gyászolja a hőst az egész liga, viszont a Batman Superman ellen filmben is rendkívül erős bemutatása az Acélember halálának.

A különböző rajzfilmekben, rajzfilmsorozatokban a képregényekhez hasonlóan mutatják be a tragikus eseményt. Superman minden esetben a jót védelmezve, az ártatlanok életét őrizve, magát feláldozva hal meg, igazi hősként.

Itt érdemes még megemlítenünk Superman feltámadását is, hiszen ki ne ismerné a fekete-ezüst szerelésben, hosszú hajjal történő visszatérést, amire sajnos a mozivásznon nem került sor, de a képregényekben mindenképp emlékezetes jelenet.

29237.jpg

Christopher Reeve Easter Egg Az acélemberben?

Azért került kérdőjel a cím végére, mert bár a rajongók tisztelgésként tekintenek a képsorokra Christopher Reeve irányába, idővel kiderült, hogy nem szándékosan történt. Legalábbis a film rendezője, Zack Snyder ezt állítja, elmondása szerint mindez "az istenek műve." Ettől függetlenül vitathatatlan tény, hogy mikor Superman igyekszik megállítani az egyik terraformálót, néhány pillanatra Christopher Reeve vonásait fedezhetjük fel Henry Cavill arcán. Egy újabb bizonyíték, hogy ő Reeve méltó utódja. Szándékos húzás volt-e vagy sem, nem számít, ez akkor is zseniális.

+1 Ben Affleck Superman szerepében

Bizony, aktuális Batmanünk is volt már Superman, méghozzá a 2006-os Hollywoodland című filmben, melyben azt a George Reeves-t játszotta, aki 1951 és 1958 között keltette életre a kriptoni hőst. Az igaz történet alapján készült film egyik legmeghökkentőbb jelenetében Reeves egy rendezvényen mutatkozik Supermanként, ahol egy gyermek pisztolyt szegez rá, mondván ő az Acélember, nem lesz semmi baja, ha lelövi. Reeves ekkor hősiességéről bizonyságot téve azt mondja a fiúnak, hogy ő talán nem sérül meg, azonban a róla lepattanó golyó megsebesítheti valamelyik nézőt. A kisfiút meggyőzi a válasz, hiszen átadja a fegyvert Reeves-nek, ezzel megelőzve a tragédiát. Minő véletlen, hogy Ben a filmben együtt játszik a Henry Cavill Supermanjének édesanyját alakító Diane Lane-nel, aki itt Reeves szeretőjeként tűnik fel.

Nektek melyek a kedvenc Superman pillanataitok? Van köztük olyan, ami nem került rá a mi listánkra? Írjátok meg nekünk hozzászólásban!

Írta: Cathy, Genzo, Ádám

(Forrás: ComicVine, Minha Série, Variety)

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7813846632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása