Minden, ami DC!

A víz alatti beszéd, és amit eddig az 'Aquaman' filmről tudni lehet

2017. december 02. 18:09 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Vigyázat! A cikk spoilereket tartalmaz Az igazság ligája c. filmből!

Az igazság ligája vegyes fogadtatása után sokakban felmerült a kérdés: vajon mit várhatunk a DC filmes univerzumtól az elkövetkezendő években? A kritikáktól függetlenül egyelőre több film is tervben van a Warnernél, egy azonban biztos: az Aquaman szólókaland 2018 decemberében kerül a mozikba.

Jason Momoa (Aquaman) Az igazság ligája c. filmben

Az igazság ligája az első film a DC Bővített Univerzum keretein belül, melyben betekintést nyerhettünk – ha csak rövid időre is – Atlantisz világába. A jelenet, melyben Steppenwolf Atlantisz felé veszi az irányt, hogy megszerezze az ott őrzött Anyadobozt, nem csak felvezeti Aquaman háttérsztoriját, de bemutatja atlantiszi származásának jelentőségét, és történetének egyik legfontosabb szereplőjét, Merát.

A képregényekben mind Arthur, mind Mera eredettörténete változott már az évek során. Ugyan a filmes történetük teljes megismeréséhez várnunk kell jövő decemberig, a Mera és Arthur között lezajlott rövid beszélgetésben (amely Zack Snyder víz alatti kommunikációval kapcsolatos ötletét dolgozza fel, de erről majd később) a következőket tudjuk meg: Arthur tisztában van származásával és anyja kilétével, de Merával ellentétben nem tisztelettel, inkább haraggal gondol Atlanna királynőre. Kettős származása miatt sem szárazföldön, sem Atlantiszban nem érzi igazán otthon magát. A képregényes története szerint Arthur rövid idő után megbékél származásával, és hamar megbarátkozik a trónöröklés gondolatával – el is foglalja helyét Atlantisz trónján. Az igazság ligájában látottak alapján ez még várat magára, hiszen még Merával sem találta meg igazán a közös hangot. Ez utóbbi tény a képregényekben sincs másképp: Aquaman és Mera nem csak nehezen talál egymásra, Mera először azért keresi meg Arthurt, hogy megölje, de ennek a sztorinak a végét bizonyára már ismerik a DC rajongók...

Amber Heard (Mera) Az igazság ligája c. filmben

Már az első képeken is láthattuk, hogy Mera mindkét ruháján ott fénylik Atlantisz szimbóluma. A párbeszédben hallottak alapján Mera szülei harcban álltak és fiatalon el is veszítette őket, de Atlantisz királynője, egyben Aquaman szülőanyja, Atlanna befogadta őt. Hogy a királyi család tagjaként, harcosként – vagy mindkettőként – nevelkedett-e Atlantiszban, egyelőre nem tudhatjuk biztosan. Mera a képregények szerint egy xebeli hercegnő, aki eleinte ellentétben áll Atlantisszal, és magával Aquamannel is. (Erre utalhatott a szülei háborúzásával és elvesztésével Az igazság ligájában?) Hogy a filmes univerzumban pontosan hogyan alakulnak ezek a háttérsztorik, abból egyelőre csak ízelítőt kaptunk, ugyanakkor szinte biztosnak tűnik, hogy az Aquaman moziban visszaemlékezésekből sem lesz hiány, hiszen Mera állítása szerint Atlanna királynő – akit a szólófilmben Nicole Kidman alakít – már nincs köztük Az igazság ligája történéseinek idején.

A háttértörténetek és a karakterek megismerése mellett az Aquaman rajongók hadát izgatja a víz alatti kommunikáció megoldása. Még Az igazság ligája megjelenése előtt James Wan, az Aquaman rendezője boncolgatta a témát. Elmondása szerint az atlantisziak víz alatti beszédére hangmérnöki szempontból is érdekes feladat megoldást találni és azt kivitelezni. Mivel az óceánban az atlantisziak tüdeje is megtelik vízzel, (ami – ha így lesz – szintén eltér képregényes eredetüktől, miszerint az atlantisziaknak nincs tüdejük) számukra, csak úgy, mint az emberek számára, akadály lenne ez az egyszerű beszédhez. Ugyan a képregényekben és a rajzfilmekben ezzel nincs különösebb gondja a készítőknek, a filmes világban, ahol a víz igencsak realisztikus, ezt nem lehet szövegbuborékokkal és a szárazföldihez hasonló beszéddel megoldani.

Jason Momoa és Amber Heard Az igazság ligája
atlantiszi jelenetének forgatásán

És ha már a buborékoknál tartunk, elsőként Zack Snyder ötletét láthattuk a nagyvásznon. Mivel Mera különleges képességével képes a vizet manipulálni, létrehoz egy oxigénbuborékot, mely alatt gond nélkül beszélhet Arthurral. Ez egy jelenethez – és Mera számos képességének bemutatásához – kiváló megoldás, és sok rajongó tetszését elnyerte, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez csak egy bizonyos módja a kommunikációnak, hiszen az Aquaman moziban sokkal több víz alatti jelenetet láthatunk majd, melyekben körülményes lenne minden beszélgetéshez levegőbuborékot létrehozni. Fontos megjegyezni azt is, hogy Mera képességei egyediek, nem minden atlantiszi tudná tehát ezt a megoldást alkalmazni. James Wan Az igazság ligája premierje után nem is habozott megjegyezni: "Ne izguljatok, az én víz alatti világomban nem használunk majd légbuborékokat a párbeszédekhez."

Amber Heard, mint Mera az Aquaman c. filmben

Akkor mégis hogyan? Tehetné, és teszi is fel máris a kérdést a kíváncsi rajongó. James Wan még a forgatást megelőző interjúban a következőt vetette fel: "Nagyon tetszik a víz alatti beszéd ötlete, egyfajta vízi, szónikus megoldással ötvözve. Van ez víz alatti, szinte ultrahangos dolog, amint a bálnák is alkalmaznak. Bár emberi nyelvet hallunk, van egy aláfestése, egy csengése, ami kíséri." Ezt nem csak a készítők számára érdekes kidolgozni, hanem a nézők számára is az lesz először látni és hallani. Egyértelműen emberi (jelen esetben angol) nyelven halljuk majd megszólalni az atlantisziakat, de a képregényes eredet mellett – amely szerint egy átlagos atlantiszi nem rendelkezik telepatikus képességekkel, így ezt ki is zárhatjuk – a tudományos oldalra is odafigyelnek a készítők. Mivel az emberi/szárazföldi beszéd önmagában a tudományos megközelítés szempontjából sem kivitelezhető a víz alatt, ne felejtsük el, hogy számos óceáni állatfaj, csak úgy, mint a Wan által említett bálnák, hangot használ a kommunikációhoz – és a két megoldás ötvözése kiváló alapanyagként szolgált a készítők számára az atlantiszi kommunikáció kidolgozásához.

A forgatás, ami Ausztráliában 114 napig tartott, október 21-én fejeződött be, így a film bemutatójáig rengeteg ideje lesz a készítőknek a mozivászonra varázsolni Atlantiszt és James Wan víz alatti világát.

Amber Heard (Mera) és Jason
Momoa (Aquaman) az Aquaman
utolsó forgatási napján

Így tehát már nincs is más dolgunk, mint várni a híreket, előzeteseket és végül a kész filmet, ami Magyarországon jelen állás szerint 2018. december 20-án kerül a mozikba. A főbb szerepekben Jason Momoa (Aquaman), Amber Heard (Mera), Nicole Kidman (Atlanna királynő), Willem Dafoe (Vulko), Dolph Lundgren (Nereus király), Patrick Wilson (Orm/Ocean Master), Temuera Morrison (Thomas Curry) és Yahya Abdul-Mateen II (Black Manta).

Ti milyen módszert alkalmaznátok az atlantiszi kommunikáció megvalósításához a nagyvásznon? Mit vártok az Aquaman filmtől? Várjuk az ötleteket, elméleteket, véleményeket!

Írta: Vera

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2313411409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása