Minden, ami DC!

'Az igazság ligája' körüli hercehurca: Hogyan lett a filmből Frankenstein?

2017. november 30. 17:31 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Vállalati nehézségekkel, kapzsisággal és személyes tragédiákkal van kikövezve az az út, ami "Az igazság ligája" bukásához vezetett, de a legnagyobb főellenség az idő volt.

Néhány bennfentes nyilatkozott a Wrapnek azzal kapcsolatban, hogyan vált a JL – hogy egyikőjüket idézzük – Frankensteinné, vagyis egy különböző darabokból és cserélődő fejesek elképzeléseiből összeeszkábált szörnyeteg. Bár nagyon sokan meg vannak elégedve a filmmel, a belsősök szerint a legnagyobb hiba az volt, hogy a Warner minden áron ragaszkodott a november 17-re kitűzött premierdátumhoz. Ennek leglátványosabb szemléltetőeszköze Henry Cavill arca, amit sebtében kellett digitális utómunkával simára borotválni, a végeredményen pedig nagyon látszik a kapkodás.

De a bajok sokkal régebben kezdődtek, mint az elhíresült bajuszbotrány. Sőt, a történet eleje még egészen pozitívan fest. Nolan Batman trilógiája ugyanis hangos sikernek örvendett a bemutatásakor mind a kritika, mind a nézők körében, A sötét lovag pedig instant kultfilmmé avanzsált. Nem csoda hát, hogy a Warner szerette volna megnyerni Nolant Az acélember élére, ami elindítaná a DC filmes univerzumát. A rendezőzseni nem állt kötélnek, viszont beajánlotta maga helyett Zack Snydert, a Watchmen és a 300 rendezőjét a feladatra. Snyder akkora kreatív szabadságot élvezett a filmkészítésnél, mint amekkorát Nolannek adott volna a stúdió. A rendező egyedül Greg Silvermannek, a Warner 2013-ban kinevezett elnökének felelt, aki felett pedig egyedül a Warner ügyvezető igazgatója, Kevin Tsujihara állt. Sajnos ez a szabadság nem sült el túl pozitívan: Snyder sötét víziója a rajongók szerint nem igazán passzolt Superman karakteréhez. Főleg a film lezárását érték támadások, amikor is Superman nemes egyszerűséggel eltöri ellenfele nyakát.

A Batman Superman ellen névre keresztelt folytatás még sötétebb volt. Az egyik belsős úgy fogalmaz, hogy ez a film "a legsötétebb sötét a sötétség mélyén." Mi lehet annál sötétebb, hogy Superman megöl valakit? Ha meghal. A BvS pedig ezzel a képpel zárult. A film az év második legnagyobb anyagi sikere volt (csak az Amerika Kapitány: Polgárháború előzte meg), de a visszhang már nem volt ilyen derűs. A 166 milliós nyitóhétvégét egy 69%-os zuhanás követte, a második hétvége termése már "csak" 51 millió dollár volt. Később a Suicide Squad bevételei sem állították helyre a mérleget. "Ez csak azt mutatja, mennyit gyengült a brand a Batman Superman ellen óta. Ez a film kellett volna valami sokkal monumentálisabb jelenség előszele legyen, de ez nem így történt, hála a rossz visszhangoknak. A szájhagyomány megölte az egészet," véli Jeff Brock box office elemző.

A BvS keltette csalódás után a producerek azzal bombázták Silvermant, hogy távolítsa el Snydert a már előkészületi fázisban levő JL éléről. A DC Films elnöke, Jon Berg kapta a feladatot, hogy kimenjen a forgatásra, szemmel tartani a munkálatokat, valamint a költségvetés határain belül tartózkodást. Silverman állítólag nagyon keményen bánt Snyderrel a BvS negatív visszhangja után, de nem rúgta ki, ez ugyanis hatalmas költségeket és további negatív visszajelzés áradatot vont volna maga után, nem is beszélve arról, hogy az elbocsátása a "kudarc beismerését" is jelentette volna valamilyen szinten. A bennfentesek szerint azonban a Warner olyan cég, ami a csőd szélén is erősnek akarna látszani. Snyder megtartása az információk szerint nem Silverman döntése volt, hanem Tsujiharáé. Talán ez is közrejátszott abban, hogy decemberben Silverman lemondott az elnöki posztról, helyére Toby Emmerich érkezett.

És ez még nem minden, a Warner ugyanis 2016-ban előrukkolt egy tervvel, miszerint egyesítenék erőiket az AT&T telefonszolgáltatóval. A JL premierjének elhalasztása nem tűntette volna fel túl jó fényben a Warnert ebben az időszakban, amikor a két egyesülendő vállalat egymás tevékenységében és eredményeiben turkál, hogy felmérje, mennyire lenne jó döntés az összeállás. A premierdátum eltolása gyengeséget sugározna, egy kasszasiker azonban erőt. Márpedig a Warner kasszasikert várt.

A stúdió szerette volna enyhébbre, "világosabbra", szórakoztatóbbra hangolni a JL-t, ezért felkérték a Bosszúállókkal már bizonyító Joss Whedont, hogy alakítson kicsit a film hangulatán, és erre Snyder is áldását adta. Tavasszal aztán egy tragédia következett be, amiről már többször beszámoltunk mi is: Zack Snyder lánya öngyilkosságot követett el, a rendező pedig visszalépett a projekt éléről, akinek a helyét Whedon vette át. Snyder eredetileg a munkába temetkezett volna, a Warner azonban jobban preferálta Joss világosabb, színesebb, vidámabb elképzeléseit, ezzel kellemetlen helyzetet teremtve mindenki számára. Snyder tehát ment, Whedon helyettesített, az idő pedig fogytán volt.

Zack kilépése után egy újabb lecke következett a Warner számára. A Wonder Woman elsöprő kritikai és anyagi sikert hozott maga után és a nézők is mellé álltak. Patty Jenkins lerázta magáról a Snyder által behozott, monokróm hatást keltő, agresszív tónust, és egy szórakoztató, felemelő alkotást tett az asztalra egy lelkiismeretfurdalás nélkül bálványozható főhőssel az élen. Whedonnak döntenie kellett, hogy ragaszkodik Snyder elképzeléseihez, vagy egy kis világosságot csempész a Liga kalandjába.

Az időbeosztás elég sűrű volt, Henry Cavill az utóforgatások idején már a Mission Impossible hatodik részén dolgozott, ahol a karakterét dús arcszőrzet ékesíti, ebbe a történetbe pedig bele sem megyünk most, mindenki tudja már minden apró szőrszálát kívülről, a végeredményét pedig azóta láttuk már a mozikban és a mémoldalakon egyaránt.

Az egyik EP elárulta a Wrapnek, hogy a premierdátum megtartása mellett az az érv is szólt, miszerint a producerek meg akarták kapni a bónuszukat az AT&T-s egyesülés előtt, mert attól féltek, hogy azt követően már nem lesznek a stúdiónál. Egy másik bennfentes szerint azonban ezek a bónusz összegek a jó döntések jutalmául kerülnek a producerek zsebeibe. Ha a premierdátum eltolása jó ötletnek bizonyult volna végül, akkor nem maradt volna el a jutalom.

A JL végső változata a két rendező stílusa között egyensúlyoz, a nézők nagy része pedig teljesen elégedett a filmmel. Ugyanakkor több mint 100 ezer ember írt alá egy petíciót, ami Zack Snyder változatát követeli. De a közönség akkor sem volt felhőtlenül boldog, amikor egy 100%-ban Snyder-féle mozit látott. Az elég biztos, hogy az uralkodása a DC filmuniverzum felett a végéhez közeledik. Matt Reeves jelenleg az önálló Batman filmen dolgozik, Patty Jenkins folytatja Wonder Woman kalandjait, a Shazam film körül David F. Sandberg munkálkodik, jövő decemberben pedig nézhetjük a DC Bővített Univerzum legújabb fejezetét, a James Wan rendezése alatt megvalósuló Aquamant. Atlantisz leendő királyának szólókalandja kapcsán a hétvégén érkezik egy érdekes írás új szerkesztőnk, Vera tollából, érdemes lesz figyelemmel követni az oldalunkat.

Fordította: Genzo

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6113406781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása