Minden, ami DC!

TOP 10: DC filmes és sorozatos húsvéti tojások

2017. április 17. 14:22 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Húsvét van, mindenki a tojások körül forog, a magunk módján mi sem maradunk hát ki a mókából. Szerkesztőségünk két férfitagja, Ádám és Genzo útra kelt, hogy minél több húsvéti tojást gyűjtsenek össze a DC filmekből és sorozatokból. A felhalmozott tojásokból mindketten választottak 5-5 kedvencet, majd ezeket mindketten 1-10-es skálán pontozták. Végül összefésülték a két toplistát, és így született meg ez a sorrend, ami a kettejük által legjobban kedvelt apró utalásokat és kikacsintásokat tartalmazza.

dc-top-10-easter-eggs.png

Itt rögtön le is szögeznénk, hogy az első három helyen holtverseny alakult ki a szavazás során. A végső számozástól függetlenül bármelyik utalást nyugodt szívvel a dobogó első helyére raktunk volna.

10. Big Belly Burger (Á)

10-big-belly-burger_1.png

A képregényekből ismert gyorskajálda, ami egész biztosan létezik az Arrowverzum jó pár Földjén és még a Powerless világában is. Utóbbinál a logó terén nem cifrázták a készítők, egy az egyben ugyan azt használták fel, mint amit a CW sorozataiban megismerhettük. Külön érdekesség, hogy Supergirl Földjén egyelőre még említést sem kapott az étteremlánc.

9. TDKR borító homage (G)

9-tdkr-cover-bvs.png

Zack Snyder a húsvéti tojások nagymestere, képregényfilmjei hemzsegnek az apró, elrejtett utalásoktól, amelyek egészen olyan magasságokba mennek, mint egy törés a falon, ami annak az államnak a kinézetére hajaz, amelyikben Superman alkotója, Joe Shuster született. Kész agybaj. De az egyik könnyebben kiszúrható apróság a Batman Superman ellenben az egyértelmű tisztelgés Frank Miller ikonikus és ünnepelt képregényének, a The Dark Knight Returns-nek a borítója előtt. Zack és csapata nem csak a borítóról vett inspirációt a filmhez, ugyanis a grafikus novella egyes cselekményelemei és motívumai is visszaköszönnek a nagyvászonról.

8. Joker kártya (G)

8-joker-card-batman-begins.png

A Batman: Kezdődik! egy olyan vérfrissítés volt a sötét lovag számára, ami a Schumacher-féle menetek után, nemhogy ráfért, hanem egyenesen elengedhetetlen volt. Bár a Kezdődik is tartogatott emlékezetes gonoszokat – elég csak a Madárijesztőre gondolni –, a nagyágyút meghagyták a folytatásra. És ezt már ott, 2005-ben is tudtuk, a film végén ugyanis Gordon felügyelő azzal fogadja hősünket, hogy egy új gonosz ütötte fel a fejét a városban, aki Joker kártyákat hagy maga után. A közönség egy emberként sikoltott fel lelkesedésében. Emlékszem, mennyire vártam a 2008-ra ígért folytatást, már csak azért, mert Nicholson után egy újabb mozis Jokert láthatok majd. Azt pedig azóta nagyon jól tudjuk, hogy mennyire érdemes volt kivárni azt a három évet ez után az Easter Egg után. Mondhatnám, hogy a többi már történelem.

7. Robin logó (Á)

7-robin-logo-tdkr-trl2.png

Őszinte leszek, rengetegszer láttam már A sötét lovag - Felemelkedést, a kedvenc darabom a trilógiából, és mégis mindössze tegnap szembesültem ennek a zseniális utalásnak a létezésével. Hogy miért? Mert csak a második előzetesig jutott el a képkocka, a film végső vágásába már nem került be. A tragikusan végződő amerikai futballos jelenetben a drukkerek egy-egy betűt tartva rakják ki a ROGUES feliratot (amit akár magában már egy utalásnak vehetünk a Flash ellen szövetkező gonosztevőkből álló csapatra). Ha jobban megnézzük a felirat R betűjét, bizony-bizony nagy hasonlóság fedezhető fel Batman képregénybeli társának, Robinnak a logójával. A konkrétabb utalás előtt a film végén tehát egyszer már kaptunk (volna) egy kikacsintást a Batman kánon egyik legnépszerűbb karakterére.

6. Éji Bagoly megmenti a Wayne-szülőket (Á)

6-nite-owl-wayne-parents-watchmen.jpg

Zack Snyder megosztó Watchmen feldolgozásának hangulatos nyitánya alatt is elrejtett a rendező néhány klassz utalást. Ezek közül az egyik kiemelkedő, amiben Éji Bagoly (Jeffrey Dean Morgan szerepei végett milyen érdekes lett volna, ha a Komédiást teszik oda) megmenti Thomas és Martha Wayne-t egy fegyveres támadótól, aki minden bizonnyal Joe Chill akar lenni, a háttérben pedig a Batman #1 borítója is fellelhető.

5. Starro (Á)

5-starro-powerless-pilot.png

Nem hagyhattam ki az Igazság Ligája első ellenfelének emlékezetes feltűnését, amire a Powerless, a DC legelső vígjátékának pilotjában került sor. Ez a sorozat mondhatni magában egy hatalmas utalással ér fel. A készítők minden egyes részben bedobnak valamit, ami lehet, hogy csak egy nagyobb karakter nevének megemlítése, de a DC rajongók álla a padlóig meg sem áll. Az érintett jelenetben Vanessa Hudgens főszereplője, Emily éppen szöszmötöl valamit a lakásában, miközben odakint ádáz harc zajlik Starro és vélhetően az Igazság Ligája néhány tagja között. Végül Starro egy zöld fény hatására darabjaira robban. (Zöld Lámpás, te vagy az?) Ez az Easter Egg számomra azért is került a kedvencek közé, mert a leges legelső előzetesben – ami még a biztosítócéges változatból készült – Starro nem szerepelt, mindössze egy egyszerű robbanás kapott helyet, hogy aztán a szereplése meglepetésként érje a rajongókat a végtermék nézése közben.

4. Joker és Harley tánca Alex Ross festménye alapján (G)

4-harley-joker-dance-alex-ross-art.png

Nagyon elegáns utalás egy ikonikus festményre/képregényborítóra. A sokak által nagyon kedvelt Alex Ross tánc közben örökítette meg az őrült “szerelmespárt” a Batman: Harley Quinn képregénykötet borítóján. Ez a rajz életre is kelt az Öngyilkos osztag című filmben a karaktereket bemutató szegmensben. Ami engem illet, ez volt a kedvenc momentumom az egész filmből, elégedetten mosolyogtam, amikor pár másodperc erejéig megelevenült a képregénytörténet ezen apró, de jellegzetes darabkája.

3. Action Comics #1 borító homeage (Á)

3-action-comics-1-cover-superman-returns.png

Egy tipikusan az az utalás, ami még akkor is kiszúrja a szemed a film nézése közben, ha nem szeretnéd. Egy nagyszerű Easter Egg, Superman bemutatkozásának, a legelső DC képregény borítójának élőszereplős reprodukálása, ami a borzalmasan unalmas Superman visszatér című Bryan Singer rendezésbe került bele, így az ember még arra is hajlamos, hogy megfeledkezzen arról, hogy bizony egy ilyen is volt benne. Egy biztos, a direktort, Brandon Routhot, Kevin Spacey-t és James Mardsent sem ezért a filmért kedveltük meg.

2. "Joke's on you Batman" felirat Robin jelmezén (G)

2-joke-is-on-you-batman-bvs.jpg

A Batman Superman ellen című film egyik legütősebb utalását már az előzetesben is megmutatták, aztán sajnos a filmben már nem részletezték tovább. De ennek ellenére nagyon emlékezetes kép ez, ahol Bruce Wayne a Joker által megölt Jason Todd ruháját nézi. Egy teljes képregényes eseményt mesél el ez az egyetlen kép. Később, az Öngyilkos osztag karakterismertetőiből megtudtuk, hogy Harley Quinn-nek is köze van Robin halálához. Talán egy nap ennek a részleteit is megnézhetjük a vásznon, addig azonban maradunk ezzel a képkockával, ami örökre a retinánkba égett.

1. "Keep Calm and Call Batman" szövegű tábla (G)

1-keep-calm-and-call-batman-man-of-steel.png

2013-ban Az acélemberrel elindult a DC összefüggő filmes univerzuma. Egy jó nyitófilmnek pedig kötelessége néhány utalást felvonultatni a további hősökre, akiknek a feltűnésére számíthatunk a jövőben. Bár az univerzum második filmje, a Batman Superman ellen járatta igazán csúcsra ezeknek az utalásoknak a számát, azért Az acélember is kikacsintott sejtelmesen arra, hogy bizony a legendás denevér is ennek a világnak a része. A filmvégi várospusztítás közepette egy plakátot szúrhat ki a szemfüles néző, ami a Nagy-Britanniából eredő közismert szlogen, a "Keep Calm and Carry On" átirata: Keep Calm and call Batman. Nagyon szellemes utalás ez arra, hogy itt bizony Batman is a pályán van, és bármikor feltűnhet a vásznon, amit 2016-ban meg is tett.

+1. Zack Snyder keze (Á)

plus-1-zack-snyder-hand-bvs.png

"Szerintem ez azért jó Easter Egg, mert ebből megtudjuk, hogy a közhiedelem ellenére Zack Snydernek nem csak arca van," írta a szerkesztőtársam, Genzo, miközben állítottuk össze a toplistát. De hogy komolyra vegyük a szót, én személy szerint nagyon szeretem az olyan húsvéti tojásokat, amik sokadik nézésre kerülnek elő. Ez az eset nem ilyen, ugyanis valószínűleg soha senki nem vette volna észre, hogy a Batman Superman ellen egyik jelenetében a Bruce Wayne karakterét játszó Ben Affleck keze helyett Zack Snyder rendezőé látható, ha Larry Fong, a film operatőre nem árulja el ezt a kulisszatitkot. Így utólag persze már elég egyértelmű a dolog.

Ez lett volna Ádám és Genzo húsvét apropóján a kedvenc DC filmes és sorozatos Easter Eggjeikből összeállított toplistája. Fogalmazzátok meg az írásukról alkotott véleményeteket, illetve a ti kedvenc DC utalásaitokat hozzászólásban!

Genzo a 10 kedvenc Marvel Moziuniverzum Easter Eggjét is összeszedte egy cikkbe, amit ide kattintva olvashattok el.

Ha tetszett a bejegyzés, kedveljetek minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6412431205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása