Minden, ami DC!

Tojásvadászat 'Az igazság ligája' új előzetesében (ELEMZÉS)

2017. március 28. 20:38 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Hosszú várakozás után egy plakátokkal és karaktervideókkal történő felvezetést követően szombaton debütált a várva várt első Igazság Ligája összeröffenés teljes értékű előzetese. A sok megnézést után most viszont vadásszunk tojásokra, lássuk hát, hogy a Húsvéti Tojások mestere, Zack Snyder mennyi és milyen utalást rejtett el nekünk a novemberben mozikba kerülő film kedvcsinálójában.

vlcsnap-2017-03-28-18h57m16s582.jpg

Még mielőtt belecsapnánk a lecsóba, mindenkinek nagyon ajánlom az előzetes megtekintését, elvégre semmi olyat nem mutat, amiről eddig ne tudtunk volna. Remek trailer, mindenből kapunk egy picit, megannyi First Look-ot tartalmaz, viszont mégis maradt bennem némi hiányérzet. Hogy miért? Talán csak azért, mert "túl sokat" kellett rá várnunk.

Bruce Wayne lóháton

vlcsnap-2017-03-28-18h58m36s557.jpg

Ugyan mi lehet ebben bármi érdekes? Hiszen akárki felpattanhat egy ló hátára. De gondoljunk csak vissza: milyen alkotásban lovagolt még Batman? A Frank Miller által írt "The Dark Knight Returns" képregénysorozatban került sor hasonlóra, és ezt is csupán azért érdemes megemlíteni, mivel Miller műve valamilyen szinten alapul szolgált Zack Snyder előző rendezésének, a "Batman Superman ellen"-nek (például innen az idősebb sötét lovag is), amiért egyébként a direktor elismerten rajong is. Habár történetileg szinte esélytelen, hogy a fentebb említett képregényekből bármit is átemeljenek "Az igazság ligája" filmbe (maradt egyáltalán még valami?), azonban apróbb elemeket annál inkább viszontláthatunk majd, mint például ez.

Knightmare utalás

vlcsnap-2017-03-28-18h59m13s394.jpg

Az előbb említett lovagolós részlettel együtt rögtön kaptunk egy utalást a "Batman Superman ellen" egyik álomjelenetére, ami még mindig sok kérdést hordoz magában. Bruce Wayne az új előzetes elején eltakarja az arcát, míg szemén (közel) ugyan az a szemüveg van, mint az a Knightmare jelenetben történt. Bruce ezen a szokásán még álmában (ami sokkal inkább egy látomás volt) sem változtatna.

Paradémonok

vlcsnap-2017-03-28-19h39m57s355.jpg

A Knightmare jelenetben velük is találkozhattunk már futólag, "Az igazság ligája" filmben pedig az előzetes alapján már jelentősebb szerep hárul rájuk. A trailerben hol Silas házába jutnak be egy Mother Box nyomát követve, hol pedig Batman, Wonder Woman, Flash vagy éppen Aquaman aprítja Darkseid katonáit.

Cyborg különböző módjai

vlcsnap-2017-03-28-19h04m21s827.jpg

Cyborg karakterében mindig is ott volt, van és lesz a fejlődés lehetőségre, elvégre mégis csak egy kiborgról beszélünk, akire ráadásul egy Mother Box "akaszkodott rá". A forgatáslátogatás alkalmával már megtudtuk, hogy Cyborg képes civil alakot felvenni (talán ezt láthatjuk a kapucnis részletben), valamint eredeti kinézete mellett akár támadó üzemmódba is át tud kapcsolni. Ehhez tartozik az ágyúkéz, a repülő módhoz pedig egy ilyen klassz maszk is tartozik, mint amit az alábbi képen láthatunk. Ez mind nagyszerűen néz ki, bár abban is biztos vagyok, hogy ennél többet is tartogat a tarsolyában a színpadi színész Ray Fisher által játszott Victor Stone kibernetikus alakja.

A rajzfilmsorozatos beállás

jl-animated-standing.jpg

Az, hogy hőseink egymás mellett állnak a naplemente érzését keltő képkockákon, "Az igazság ligája" animációs sorozat főcímében látható ikonikus felsorakozás létrejöttére utalhat. Morcosak leszünk, ha nem kapjuk meg, elvégre pontosan az amerikai premier napján lesz 16 éves az említett produkció, ami sokak gyerekkorát meghatározta.

A Nightcrawler

vlcsnap-2017-03-28-19h05m09s518.jpg

Eddig csak leírásokat olvashattunk róla, most viszont néhány képkocka erejéig láthattuk is a Thomas Wayne által tervezett járgányt, amit ha egy szóval kellene jellemeznem, az a "pók" lenne.

Victor Stone, avagy Cyborg eredete

vlcsnap-2017-03-28-19h05m36s986.jpg

Zack Snyder szerint Cyborg története maga a film szíve, lelke, így érthető, hogy ez a szív eredetet is kapni fog. Ráadásul az sem egy utolsó érv mellette, hogy talán ő a legkevésbé ismert tagja a Ligának. Ezzel valamilyen szinten kedveznek azoknak, akik szerint nem ismerjük a fél Ligát, mert nem lett mindenki külön filmben bemutatva. Jobb szavakkal én sem tudnám jellemezni a Gothami egyetem büszkeségéről készült amerikai futballos (na de Genzo, hogy merted rögbinek nevezni?) képkockákat, mint hogy "snyderes". Számomra ez azonban megnyugtató, kedvelem Zack munkásságát, és úgy fest, a látnoki erejű direktor ezúttal is kitesz magáért.

Zeusz villáma?

vlcsnap-2017-03-28-19h05m43s668.jpg

Úgy fest, Zeusz nem csak említés szinten szerepel, hanem Diana némi segítséget is kap teremtőjétől.

A gyorsasági erő

vlcsnap-2017-03-28-19h06m19s412.jpg

A megvalósítás gyönyörű. Még nem tudjuk, hogy a filmes Flash milyen gyors, viszont ha a kinézetet/környezetet vesszük figyelembe, akkor akár köröket is verhet a sorozatos gyorshajtóra. (Itt megemlíteném a legőrültebb rajongói teóriát, miszerint a "The Flash" harmadik évadának nagy gonosza, Savitar igazából a filmes, Ezra Miller játékában látható Flash. Hogy miért? Hát ezért.)

Lois lát valamit

vlcsnap-2017-03-28-19h06m57s646.jpg

De mit?!

Mera és Atlantisz

vlcsnap-2017-03-28-19h07m18s513.jpg

Mera keblei annyira kiszúrják a szemünket és elvonják a figyelmünket, hogy ha nem olvasok utána, talán soha nem tudom meg, hogy a jobbján ott pihen az Atlantisz népe által őrzött Mother Box. Na, de vegyük egy kicsit komolyabbra a szót. Egyelőre mindössze ennyit láthattunk Atlantiszból, illetve azt a rövid képsort, amit még Zack Snyder rendező osztott meg a közösségi oldalain. A megvalósítás itt is csodálatos, minden zöld háttér előtt készült (még a hajuk is CGI), a szereplőket pedig karokkal mozgatták, ezzel előidézve mozgásukban a víz alatti hatást. Ha a szóló "Aquaman" film is tartani fogja ezt a színvonalat, előre ki merem jelenteni, hogy ott lesz a "Legjobb vizuális effektusok" kategória jelöltjei között a 2019-es Oscar-gálán.

Henry Allen

vlcsnap-2017-03-28-19h07m51s691.jpg

Immár hivatalos, hogy Billy Crudup személyében egy újabb őrző csatlakozott a DC Bővített Univerzumhoz, ahogy az is, hogy már a "The Flash" film előtt debütál Barry Allen édesapjának szerepében. Én elégedett vagyok a castinggal, most hirtelen más nem is jut eszembe, aki ilyen jól festene az Ezra Miller-féle leggyorsabb ember apjaként.

A már többször is emlegetett flashback nyitány

vlcsnap-2017-03-28-19h08m18s275.jpg

Jó párszor hangoztatták már a készítők, hogy valamilyen szintű történelem oktatásnak is szemtanúi leszünk majd, már ami a három Mother Boxot illeti. Erre vélhetően egy prológusban fog sor kerülni. Az eddig tudott információk szerint az amazonoknak, az atlantánoknak és az embereknek erejüket összevetve sikerült kiszorítaniuk Darkseid-ot a Földről, elválasztva tőle a Mother Boxokat több ezer évvel a film történései előtt. Ezekből a Mother Boxokból egy-egy került mind a három néphez. A fenti képsorok vélhetően ebből a gigászi csatából származnak.

A három Mother Box

motherboxes.jpg

Ha már pár szó esett róluk az előző bekezdésben, térjünk ki rájuk egy kicsit részletesebben is. A háromból egyet láthattunk a "Batman Superman ellen"-ben, amit Silas Stone, használt fel, hogy megmentse fiát, Victort. Ez volt vélhetően a három közül az a darab, ami az emberekhez került, és ezt láthattuk elásva a Comic-Con kedvcsinálóban, valamint az új kedvcsinálóban Silas házában - vagy valami úton módon egy másikhoz is hozzájutott? Ezen kívül az új trailerben még kétszer láthattunk Mother Boxot: egyszer Cyborg kezében, egyszer pedig Mera jobb oldalán Atlantiszban. Elvileg ezeket a színük különböztetik meg (egy piros, egy ezüst és egy barnás), bár ezt az előzetesből rendkívül nehéz megítélni, főleg, hogy a látottak alapján egy tartódoboz is távol tartja őket a külvilágtól.

A továbbfejlesztett Batmobile

vlcsnap-2017-03-29-14h52m53s448.jpg

Hiba lett volna nem kiragadni a fenti képkockát az előzetesből, ugyanis végre szemügyre vehetjük a Batmobile elülső részén eszközölt fejlesztéseket. A "Suicide Squad - Öngyilkos osztag"-ban semmi, a "Batman Superman ellen"-ben egy komolyabb, kétágú gépfegyver, "Az igazság ligája" filmben pedig már egy rakétavető foglal helyet a denevérjárgány orrán. Azonban az említett gépfegyver sem került le teljesen, csupán ezúttal kicsit hátrébb, a Batmobile jobb és bal oldalán helyezkedik el egy-egy egycsövű gyorslövetű. A harmadik szembetűnő változás, hogy az "anyósülés" helyére szintén egy vélhetően az orron elhelyezkedőnél nagyobb tűzerejű ágyú került. 

Steppenwolf fejszéje

vlcsnap-2017-03-28-19h09m15s068.jpg

Ahogy azt a legelső előzetesből megtudtuk, Aquaman nem lesz rögtön vevő a csoportosulás ötletére, és most már talán azt is tudjuk, végül miért adja be a derekát. Az alábbi képen vélhetően Atlantiszban, vagy legalábbis annak környékén láthatjuk Arthur Curryt, aki mellett egy fejsze úszik el a vízben. Ez a fegyver kísértetiesen hasonlít a fegyverre, amivel film nagy gonosza, Steppenwolf harcol. Darkseid hírnöke és másodparancsnoka minden bizonnyal nagy pusztítást végez majd Atlantiszban, miközben elveszi tőlük az általuk őrzött Mother Boxot. Ezzel haragíthatja magára Aquamant.

Apokalipszis

Több jelenet is azt sugallta számomra, hogy bizony nem a Földön járunk, és abból kiindulva, hogy ezekben a jelenetekben Paradémonok is feltűntek, nem érne meglepetésként, ha Darkseid otthonára is ellátogatnának hőseink. Számomra egyébként a fentebb már említett "A rajzfilmsorozatos beállás" rész is ezt az érzést keltette.

"Jó látni, hogy újra együtt dolgozik másokkal."

vlcsnap-2017-03-28-18h57m44s365.jpg

Ez a mondat a J. K. Simmons által játszott Gordon rendőrfőnök (akit szintén most először láthattunk mozgóképen) szájából hangzik el Batman irányába, ami szintén egy egyértelmű utalás Batman korábbi társaira. Egy Robin egész biztosan volt már, az ő jelmezét láthattuk a denevérbarlangban. A legfrissebb hírek szerint úgy fest, hogy érkezni fog az elkövetkező években egy, a DC Bővített Univerzum berkein belül játszódó szóló Éjszárny film, így ezt a számot rögtön emelhetjük kettőre, illetve a "Batman Superman ellen"-ben Orákulumra is kaptunk utalást, bár egyelőre nagyobb esély van Batgirl feltűnésére a továbbiakban, már csak a "Gotham City Sirens" filmre gondolván is.

Batman vs. Aquaman, avagy melyikük lopja el a showt?

vlcsnap-2017-03-28-19h03m37s345.jpg

Mindkét szereplőnek vannak nagyon jó pillanatai az előzetesben, de ezúttal egyértelműen Aquaman vitte a prímet a szigonydobós és a Batmobile tetején száguldós részletekkel, nem utolsó sorban pedig a denevérszerkó is bejön neki. A karakter 76 éves létezése során számtalanszor figurázták már ki Atlantisz királyát, és ezt Jason Momoának sikerült néhány másodperc alatt feledtetnie (legalábbis szerintem). Ettől függetlenül jó kérdés, hogy kettejük közül a filmben végül melyikük mutatja majd azt a pluszt, amitől a többi karakter fölé kerekedhetnek, már ami a badass faktort illeti. Aztán lehet, hogy beszáguld a nevető harmadik?

Superman hiánya

Az előzetes kijövetele előtt rendre mindenhol azt olvastam, hogy tartsák csak meg őt a filmre. Most meg már azért szólják rengetegen a Warner Bros.-t, mert eleget tettek az előbbinek. Most akkor WTF? Én őszintén megmondom, számomra egy apró jelmezmutogatással semmit sem spoilereznének el a készítők, mivel tudjuk, hogy Superman biztos visszatér. Csupán megerősítenék azt, amire mindenki vár: a fekete szerkót.

A zene

gary-clark-jr.jpg

Régóta tudjuk, hogy mindenki kedvenc zeneszerzője, Hans Zimmer a "Batman Superman ellen" után dobbantott a szuperhősök világától, ezért már "Az igazság ligája" alatt is csak a korábban leadott műveit hallhatjuk majd felcsendülni. Helyette viszont itt van nekünk Junkie XL ("Deadpool"), becsületes nevén Tom Holkenborg, akit Hans karolt fel maga mellé a Zack Snyder előző rendezéséhez, így aztán nem is kellett sokat kutakodni, hogy ki készíti majd az első Igazság Ligája mozi aláfestéseit. A zeneszerző munkájába máris nyerhettünk némi betekintést az előzetessel, hiszen az alatta hallható "Come Together" feldolgozást Gary Clark Jr-ral társulva készítették el a filmhez. Kezdjünk megbarátkozni a számmal.

Ez lett volna az én elemzésem/tojásvadászatom "Az igazság ligája" első teljes értékű előzeteséről. Ha szerinted valami kimaradt, tudasd hozzászólásban!

Genzo elemzését itt olvashatjátok.

Ha tetszett a bejegyzés, kedveljetek minket a Facebookon!

Írta: Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2412379719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása