Minden, ami DC!

ÉVÉRTÉKELÉS – 2016

2016. december 31. 09:15 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

A 2013-as Acélemberrel útjára indult DC Bővített Univerzum ebben az évben két újabb fejezettel bővült, jövőre pedig ismét kettővel fog (de erről később).

20161.jpg

Bár a két film teljesen más koncepciókra épül, és más irányba bővíti a filmes világot, azért sok közös pontot találni közöttük. A legszembetűnőbb az, hogy mindkét film kritikai és nézői fogadtatása enyhén szólva is vegyes, vagy megosztó volt. Rengetegen álltak fel csalódottan mindkét alkotás után, és ennek hangot is adtak az interneten. Ugyanakkor mind a Batman Superman ellen, mind az Öngyilkos osztag szerzett magának lelkes rajongótábort, akik nagyon szerették a filmet, és azóta akár többször is újranézték, majd elégedett véleményüknek adtak hangot. Aztán a két tábor egymásnak feszült, nem is egyszer, holott ez egy teljesen értelmetlen vita, amire csak az égbekiáltó közhellyel lehet válaszolni: Nem vagyunk egyformák. Neked tetszett, nekem nem, annyi baj legyen, attól még az anyukád egy odaadó és rendes asszony, aki nem szeret folyton csuklani két hülye film miatt. De vegyük is "sorra" ezt a két filmet, tekintsünk vissza rájuk egy kicsit.

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala

Márciusban megérkezett az a film, ami 2015 végén még a várólistánk előkelő helyén csücsült. Miért is ne csücsült volna, mikor sok évtizednyi külön utakon járó mozis pályafutás után a világ két legismertebb szuperhőse, Superman és Batman végre megosztozik egy közös filmen, mi több, össze is csap egymással. Egy vérbeli geek számára ez egyenesen az angyalok éneke volt, a lelkesedés az eget verdeste. Ráadásul, ha ez nem lett volna elég, megtudtuk, hogy a filmben feltűnik Wonder Woman is, aki bár ikonikus DC karakter, mozivásznon egyelőre nem szerepelt. Illetve az igen beszédes szóválasztással bíró alcím arra engedett következtetni, hogy az Igazság Ligája további tagjai is beköszönhetnek egy röpke cameo erejéig.

batmanvsuperman_jelenetfoto_xx.jpg

Ez továbbra is iszonyatosan menőnek hangzott, két dolog azonban megingatta a rendíthetetlen rajongótábort. Először is, hogy Gal Gadot castingolásával a többség nem értett egyet, és mit csináltak? Hangot adtak ennek az interneten, mi mást. Mondanám, hogy Gal Gadot kapott hideget-meleget a rajongóktól, de melegségről itt nem igazán beszélhetünk. "Túl vézna", "egy amazon nem így néz ki", "remélem, a gázsiját kajára költi ez a csontkollekció", "muszáj volt egy 12 éves kisfiúra osztani Wonder Woman szerepét?" – hangzottak a válogatott internetes kommentek. Ami engem illet, az első perctől kezdve bele voltam nyugodva a castingdöntésbe, úgy voltam vele, hogy majd meglátjuk, és azért jópáran voltak még ezen a véleményen, csak ők nem voltak olyan hangosak. De ki az, aki még ennél is többet kapott? Ben Affleck és a Warner, amiért rá merte bízni a szent denevér szerepét. Christian Bale után kellett felölteni a Batman álarcot, és az az érzésem, hogy bárkit is választottak volna a szerepre, a rajongók reakciója hasonló lett volna. A Sötét lovag trilógia ugyanis a mai napig mérhetetlen közimádatnak örvend (jogosan), a léc tehát magasan van, és az internet népe szerint egyenesen lehetetlen megugrani, a "Batfleck" szójáték futótűzként terjedt a fórumokon, általában profán megjegyzések tengerében úszkálva. Aztán láss csodát, mi történt? Ennek a két embernek köszönhetjük a film legjobb pillanatait. Wonder Woman akcióba lendült az azóta ikonikus státuszba emelkedett betétdallal aláfestve, és minden hangoskodó száj elhalkult, meg voltunk véve kilóra. A premier után egyetlen rossz szót sem olvastam Gadot alakításáról, Ben Affleck pedig bizony megugrotta a lécet, és sokak szerint (szerintem is) a legjobb mozis Batmant szállította le, amit valaha láttunk. Batman és Bruce Wayne minden pillanata a filmben telitalálat, Affleck önálló Batman filmjét alig bírjuk kivárni, ahogy azt is, hogy bármilyen más filmben (például Az igazság ligájában) újra találkozhassunk a karakterrel.

batmanvsuperman_jelenetfoto_14.jpg

Ami pedig magát Az igazság hajnalát illeti, elég felemásra sikerült. Vannak benne ugyanis nagyszerűen elkapott dolgok (nem csak Wonder Woman és Batman minden jelenete, de azok mindenképp), ugyanakkor elég nagy mellényúlások is. A Martha-kártyát most elő sem húzom, mindenki tudja, miért írtam ezt a nevet. De ami annál a "fordulatnál" is jobban zavart engem, az a teljes Doomsday szál. Semmi értelmét nem látom a Death of Superman képregénytörténet behozásának ebbe a filmbe. Az utolsó fél órában kerül rá sor, de teljes pazarlásnak tartom. Sokkal jobban ütött volna ez a történet egy egész filmben, ami egy tényleges Acélember 2, valahol az Igazság ligája után. Ott több súlya lett volna ennek a sztorinak, és nem osztozott volna a reflektorfényen az egész liga beharangozásával, a két titán összecsapásával és Wonder Woman mozis bemutatkozásával. Sokat akart a szarka... A film legnagyobb hibája ezek a szinte random módon egymásra dobigált alkotóelemek. Egy kis paradémon, egy kis Flashpoint (már ha az az volt), egy pár videó egy email csatolmányban a ligatagokról, egy kis Wonder Woman, egy kis Batman, egy csipetnyi Doomsday, meg motherboxok, meg Lex Luthor, meg flashback a Wayne szülők haláláról (végképp szükség volt rá, sosem láttuk még). Felsorolni is sok, amit beletömködtek ebbe a két és fél órába. Ha a filmuniverzumod elején vagy, és a megfelelő stílust/hangvételt kísérletezed és keresgéled, nem jó ötlet 4-5 filmnyi anyagot egybegyúrni lesz ami lesz-alapon, mert annak ez a vége. A Batman Superman ellen tehát nem olyan szörnyű, mint sokan állítják, és nem olyan isteni, mint sokan állítják. A Bővített kiadás pedig még javít is az összképen, így a film még erősebb közepes értékelést kap. Remélem, ennél rosszabb filmje nem lesz a DC Bővített Univerzumának. Jaj, várjatok, nem szóltam...

Nézzétek meg nálunk a film Őszinte előzetesének magyar feliratos változatát:

Suicide Squad - Öngyilkos osztag

Ez volt az a film, amit még az is várt, aki esetleg unja már a szuperhősmozikat – annak ellenére, hogy én még egyáltalán nem unom, meg tudom érteni ezt a tábort is –, ugyanis itt egy rakás gonosztevőt kapunk majd, akik bandába verődve fognak nagyon menő dolgokat csinálni, plusz kapunk egy új mozis Jokert is, amire nyolc éve nem volt példa. Mi hangzik remekül, ha nem ez? A rendezői székben David Ayer, a szereplőgárdában Margot Robbie, Will Smith, Tom Hardy (egy ideig benne volt a projektben de aztán kiszállt) és Jared Leto. Mi sülhet el rosszul? Lassan meg fogjuk tanulni, hogy ilyen kérdéseket filmek kapcsán ne tegyünk fel előzetesen. A stúdió ugyanis fejébe vette, hogy márpedig tönkrevágja ezt a filmet, ha a fene fenét eszik is. Már a készületi fázisban is voltak bajok (producerek jöttek-mentek, hat hét alatt kellett elkészüljön a szkript, Hardy kilépett...), és ez meglátszik a végeredményen is. A Suicide Squad végül – ugyanúgy, mint a Batman Superman ellen – eltalált egy pár dolgot, de volt, ami nem kicsit félrement. Kezdeném a rosszul elsült dolgokkal. Joker volt a legerősebb kártya (hehe) a készítők kezében, tudták, hogy sok múlik rajta, és tudták, hogy hatalmas rajongói tábora van a karakternek. Erre mit csináltak? Mellékszerepet kapott? Bár azt kapott volna.

suicidesquad_jelenetfoto_17.jpg

"Ó, nem öllek meg. Csak kivágom a jeleneteid a filmből. Nagyon-nagyon sokat."

Gadot és Affleck esetében a film előtt volt haragtól és csalódottságtól zajos az internet, de a film ezt szépen kiküszöbölte, és egy mondhatni általános üdvrivalgás kerekedett ki. Jokernél pont fordított a helyzet. A castinghíreket aránylag jól fogadta a nép, a film után azonban jókora felháborodás-cunami árasztott el mindent. "Leto a legrosszabb Joker valaha, sehol nincs Ledgerhez vagy Nicholsonhoz" – írható le a sokezer komment tartalma egy mondatban. Én pedig azt mondom, hogy ez nem rajta múlt. A forgatókönyv semmi kreativitást nem mutat a Joker körül, és bár Leto alakítása jó lenne, de csóri nem kapott rendes szerepet, vagy valamire való mondatokat – legalábbis az, amit látunk, elég ötlettelen és semmilyen. Ha minden igaz, akár egy egész filmre való Joker-anyagot felvettek Ayerék, amit valószinűleg soha nem fogunk látni, amiért nagy kár. Leto megközelítése egészen más, mint az eddigi mozis Jokerek, és itt megint olyan ingoványos a talaj, mint Bale után Batmant játszani. A nép a mai napig imádja Ledger Jokerét (teszem hozzá, teljes joggal), bárki veszi át a stafétát, fel kell kötnie a gatyát. Leto állítólag fel is kötötte, de a végleges filmben ebből nem sok maradt. Nagyon szeretném még látni őt egy későbbi filmben, ahol tényleg bizonyíthat, és ahol egy riválisát nem pusztán fejbelövi, mint valami huszadrangú gengszter, hanem egy kicsit... hogy is mondjam... Jokeresebben viselkedik. Egy kis fantázia elfér a karakter mellé, sőt. A film bővített kiadása 13 perccel hosszabb, és a pluszjelenetek zöme persze Jokerhez köthető, amikben még jobban látszik, hogy Leto hogyan képzelte el a figurát (kár, hogy elpazarolták). Talán még lesz esélye sziporkázni valahol. Személyes álmom, hogy feltűnjön Affleck önálló Batman mozijában, de erről egyelőre semmi hír nincs.

suicidesquad_jelenetfoto_19.jpg

A film másik, – és talán legnagyobb – baja a cselekménye. Random gonosztevőnk előmászik, és el akarja pusztítani a világot mert YOLO, de jönnek a címszereplő hősök, lenyomják az ellent, és a világ újra megmenekült, hála a Pindúr Pandúroknak. Ez a narratíva ezer éves, és teljesen fantáziátlan, ugyanakkor nem indokolja, hogy erre a küldetésre mindenképp gonosztevőkből verbuvált mondvacsinált csapatot kell küldeni egy világban, ahol az Igazság ligája pont ilyen melókra van specializálódva. Wonder Woman és Flash egy kávészünetben megoldotta volna ezt a problémát. Nem tudom nem elővenni Az Arkham ostroma című animációs filmet, ami azt mutatja, milyen egy Suicide Squad film, ha jól csinálják. Ott minden klappol. Batman és Joker keveset szerepel, de az a kevés képernyőn töltött idő hihetetlenül hatásos, a maga sötét módján vicces, és mindenképp emlékezetes. Ott is a frissen toborzott osztag kap egy küldetést, de egy olyat, amihez a fényes hősök nem bizonyulnának jó választásnak. Ha még nem láttátok ezt a 2014-es remeket, mindenképp próbáljátok be.

suicidesquad_jelenetfoto_20.jpg

Ami viszont kétségkívül működik a Suicide Squad filmben, az néhány karakter. Harley Quinn abszolút közönségkedvenc és első számú cosplay inspiráció lett egy pillanat alatt, amit meg is értek. Margot Robbie a film egyik fénypontja, ő pont azt hozza, amit az előzetesek ígértek vele kapcsolatban. "A whole lot of pretty in a whole lot of crazy." Ugyanakkor Viola Davis olyan brutál félelmetes Amanda Wallert hoz, hogy le a kalappal. Egy filmben, ahol pszichopata bohócok, félig krokodil félig ember lények és ezeréves boszorkányok flangálnak, Waller a legdurvább karakter, és ez nagyon érdekes. Will Smith Deadshotként apait-anyait belead, és jó is. Ha minden igaz, kapunk spin-offot vele, ott még jobban szemügyre vehetjük őt, bár ebben a filmben is kvázi főszerepe volt. El Diablo és Gyilkos Krok is érdekes karakter, előbbinek a film végi akciója külön figyelemre méltó (a "családos" beköpése már kevésbé). Katana pedig csak azért van itt, hogy itt lehessen, vele tényleg nem kezdenek semmit, holott érdekes ez a lélekrabló kardos sztori, kár, hogy egy mondatot hallunk róla. A Suicide Squad tehát bár gyengébb, mint a Batman Superman ellen, de nem nézhetetlen, és persze nem is egy zseniális mestermű. Ennek ellenére örülnék egy (átgondolt és jól megírt) folytatásnak, mert a színészek jók, és a karakterekben lenne vitamin.

Nézzétek meg nálunk a film Őszinte előzetesének magyar feliratos változatát:

Összességében látszik, hogy a DC Bővített Univerzuma még kísérleti fázisban van, sokszor maguk sem tudják, hogy milyenre szeretnék a filmjüket, amivel nincs baj. Ugyanakkor még jobban látszik a borzalmas kapkodás, hogy minél több nagyágyút minél gyorsabban elpuffogtassanak, mielőtt lejár a szuperhősfilmek fénykora. Ez már inkább megy a filmek rovására, mint a stíluskeresés, mint azt az idei két mellékelt ábra is mutatja. De jövőre forog tovább a gép, és remélem, sokkal jobb filmélményeket tartogat számunkra. Kapunk egy önálló kalandot és egy újabb csapatfilmet, de ők egy másik cikk témái lesznek.

Ha tetszett a bejegyzés, kedveljetek minket a Facebookon!

Írta: Genzo

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5512084641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása