Minden, ami DC!

KÉPREGÉNYKRITIKA: Swamp Thing vol 1 (Alan Moore éra és New 52)

2019. május 30. 18:29 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

A mocsárban mindig történtek furcsa dolgok.

Swamp Thing képregényes múltja elég régre nyúlik vissza, lévén a karakter már 1971 óta jelen van a füzetek paneljein. Azóta számos alkotó gazdagította a mocsári lény történelmét, és adaptációk terén sem szegényes a felhozatal, hiszen van itt egész estés film, illetve élőszereplős és animációs sorozat is, holnap pedig a legújabb feldolgozás érkezik a DC Universe szolgáltatónak köszönhetően. Ennek kapcsán tekintettünk vissza egy kicsit a karakter gyökereihez, egészen pontosan két képregénykötethez.

Saga of the Swamp Thing vol 1

Alan Moore neve minden bizonnyal ismerősen cseng a képregényrajongók számára, hiszen olyan kultikus alkotásokat köszönhetünk neki, mint a Watchmen, a V mint Vérbosszú vagy a Gyilkos tréfa. A 80-as években megpróbálkozott a mocsári lény akkori sorozatának írásával is, az eredmény pedig nem marad el minőségben a már felsorolt remekművektől. A Saga of the Swamp Thing 20-27 számait egybegyűjtő első kötet azonnal egy váratlan fordulattal indít, a címszereplőnk ugyanis látszólag meghal. Ami ez után következik, az a mocsári lény felboncolása, amely során Moore csavar egyet az eredetsztorin, és kiderül, hogy a lény igazából nem Alec Holland növény testben, hanem egy növény, Alec Holland tudatával, és mivel nincsenek funkcionáló szervei, megölni sem lehet. Ez természetesen maga után von olyan témákat, mint az emberség mibenléte, illetve megőrzése minden áron, amelyeket az író a tőle elvárt színvonalon dolgoz fel. A boncolást Jason Woodrue botanikus végzi, akit a Floronic Man nevű gonosztevőként is ismerünk. A történet során Woodrue átveszi az irányítást a Föld növényvilága felett, és az a terve, hogy elpusztít minden állatot és embert a világon, ezzel megbosszulva amit az emberiség a bolygóval művelt. Ez a fenyegetés az Igazság Ligájának is szemet szúr, akik egy cameószerephez jutnak az egyik fejezetben, ám a jelenlétük inkább fan service és egy vevőcsalogató képregényborító, a cselekményre nincs nagy hatással. A végső összecsapásra is sor kerül Swamp Thing és Woodrue között, amely során a "többet ésszel, mint erővel" elv érvényesül, és egy tanulsággal is gazdagodhat az olvasó.

moore-1.png

Egy második történet is helyet kapott a könyvben, amelyben a címszereplőnk egy Monkey King nevű természetfeletti lénnyel kell felvegye a harcot, ami a félelemből táplálkozik. A szörnyet egy Paul nevű autista gyerek irányítja, aki abban a gyermekotthonban lakik, ahol Abby Arcane munkát vállalt. Amikor Abby egy Jason Blood nevű médiumtól értesül Monkey King létezéséről, Swamp Thinghez fordul segítségért, aki érzi a közelgő veszélyt a levegőben. Ezenkívül feltűnik Etrigan, a démon, aki meg akarja ölni Pault, hogy így pusztítsa el Monkey Kinget.

A kötet képi világa szemet gyönyörködtető, hosszasan el lehet merülni az apró részletekben és ötletes kompozíciókban. A szóban forgó képregény egyébként magyarul is megjelent nemrég az Eaglemoss gyűjtemény keretein belül.

moore-2.png

New 52

"A neve Dr. Alec Holland. Minden jel arra mutat, hogy az a sorsa, hogy ő legyen az új éra Mocsárlénye. Talán a valaha volt leghatalmasabb Mocsárlény." Így hangzanak Anton Arcane szavai az első New 52 Swamp Thing képregény lapjain, mely 2011-ben jelent meg. A címet Scott Snyder író vette át, akinek mocsári kalandja a Blackest Night – Brightest Day események után veszi kezdetét.

A főszerepben ezúttal is Alec Holland, akivel feltámadása után találkozunk újra. Még mindig őrzi a Mocsárlény emlékeit az elmúlt évekből, ám nem teljesen érti mi is történt vele, így igyekszik elfelejteni a történteket. Amit tud, hogy egy robbanás következtében meghalt, csakúgy, mint szeretett felesége, Linda, majd nem sokkal később egy mocsárban ébredt. Úgy érezte, valamiféle lény, egy szörny lett belőle és különös emlékek gyötrik – köztük egy különleges kapcsolat egy fehér hajú nővel -, ám nem biztos benne, hogy ezek a saját emlékei, így küzd ellenük, és igyekszik, hogy ezek feledésbe merüljenek.

new52-1.png

A történet elején három fontos szereplővel találkozik főhősünk.

Elsőként Supermannel, aki az elmúlt évek történései után egy természeti katasztrófasorozat miatt keresi fel Hollandot. Ő azonban továbbra is megtagadja kapcsolatát Mocsárlénnyel és a természettel.

Feltűnik még Mocsárlény formában elődje is, akitől megtudja, hogy valójában nem ő vált a szörnnyé a balesetet követően, csak a tudata élt annak testében, ezért emlékezhet mindenre, ami vele történt. Azt azonban, hogy ő maga legyen ez a különleges lény, a Zöld védelmezője, lehetetlennek gondolja. Így hát elődjének sem sikerül meggyőznie különleges kapcsolatáról a Zölddel, és arról, hogy a leghatalmasabb Mocsárlényként képviselhetné a Fák Parlamentjét.

A harmadik és egyben legfontosabb karakter, aki az útjába kerül, nem más, mint az a bizonyos Abby Arcane, a fehér hajú nő, aki a Mocsárlény emlékeiben különleges helyet foglal el. Abby megosztja vele a történet lényegét: vannak emberek, akik születésüktől fogva kapcsolatban állnak a természettel, a Zölddel, illetve ellenkezőjével, a pusztulással, a Rothadással. Mivel Abby ez utóbbi emberek közé tartozik, kettejük küldetésének tartja, hogy megállítsák fiatal féltestvérét, William Arcane-t, mielőtt apja helyébe lépve ő lesz a Rothadás királya, ezzel elpusztítva a természetet.

new52-2.png

Az felkavart érzelmek, a harc és a Fák Parlamentjének pusztulása közben Alec végül elfogadja valódi természetét, és kapcsolatát a Zölddel, s hogy megmentse Abbyt, elfogadja végzetét, és végleg a Mocsárlénnyé válik. Miután ez megtörténik, Abby pedig megmenekül a Rothadás pusztításától, visszatér egy még nagyobb veszély, Mocsárlény legnagyobb ellensége, a pusztulás maga, Anton Arcane.

Összességében a New 52 sorozat egy fantasztikus és egyedi sztorit tár elénk, mely tiszteleg elődei előtt és megnyitja az utat az újításoknak. A Yanick Paquette által csodálatosan rajzolt füzeteket Snyder írói stílusa is dicséri. Olvasás közben néha meg kell állnunk néhány percre is akár, hogy megcsodáljuk az illusztrációkat melyek fantasztikusan tükrözik mi is megy éppen végbe a történetben, legyen az akár szerelem, születés, pusztulás, természeti csoda, vagy félelem és horror.

Mit várunk a sorozattól?

A képregények olvasása közben lelki szemeink előtt lebegett, hogy hamarosan mozgásban is láthatjuk ezeket a karaktereket és történeteket, egy olyan adaptációban, ami a korai vélemények szerint méltó az alapanyagához. Egyértelmű tehát, hogy az olvasás után megfogalmazódott bennünk néhány elvárás a holnap induló sorozat felé, amiket pontokba is szedtünk.

  • A Zöld és a Rothadás közötti konfliktus ábrázolása, vagy akár említése
  • Abby kapcsolata a Rothadással
  • Abby és Alec közti szerelmi szál
  • Anton és/vagy William Arcane feltűnése
  • A Fák Parlamentje vagy a mocsár titka, valamilyen formában.
  • Hasonlóan érdekes gonosztevők szerepeltetése, mint Floronic Man, Monkey King vagy Etrigan, esetleg konkrétan az ő feltűnésük.
  • Szürreális és látványos álom/látomásjelenetek

Hamarosan kiderül, hány pontot teljesít a sorozat, mi mindenképp bizakodóak vagyunk, a képregényeket pedig mindenkinek ajánljuk, akik szeretnének kicsit több időt eltölteni ebben a világban, akár az aktuális heti epizódra várva.

thumb.jpg

Írta: Vera és Genzo

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8414869620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása