Minden, ami DC!

5 Batman képregény, amit szívesen viszontlátnánk a nagyvásznon

2018. szeptember 15. 15:40 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Kérdéses, hogy ezekre mennyi esély van.

Egyelőre nem tudunk sok konkrétumot a közelgő Batman szólófilmről, még azt sem, hogy továbbra is Ben Afflecket láthatjuk-e a címszerepben. A rendezői székben Matt Reeves foglal helyet, a film cselekménye pedig nem egy konkrét képregényt vesz majd alapul, hanem több helyről merít inspirációt, hogy valami újat meséljen el. Mi azonban a Batman-nap apropójaként eljátszottunk azzal a gondolattal, hogy a rengeteg nagyszerű Batman képregényből melyik az az öt, amit nagyon szeretnénk mozis feldolgozásként megnézni. A továbbiakban nem egy toplista következik, csupán egy felsorolás, mivel nehezen tudnánk rangsorolni ezeket a történeteket.

Hush

A Magyarországon is megjelent képregény több szempontból is nagyszerű választás lenne egy mozifilmes feldolgozást illetően. Egyrészt egy új és izgalmas gonosztevőt vezet be az amúgy sem szegényes ellenségfelhozatallal bíró sötét lovag világába, aki ráadásul Bruce Wayne-nel is régi kapcsolatot ápol. Másrészt pedig a képregényben rengeteg lehetőség van egy filmre, sőt, talán túl sok is. Jeph Loeb nem fukarkodott a mellékszereplőkkel és a történetszálakkal, szinte a teljes Batman-univerzum tiszteletét teszi kisebb-nagyobb szerepben, ikonikus gonoszok és hűséges társak egyaránt. Ezenkívül Batman és Macskanő szerelmi szála is nagyvászonért kiált.

Ez a kívánság egyébként bizonyos értelemben teljesülni fog, hiszen ha nem is élőszereplős verzióban, de animációs filmként megnézhetjük ezt a közkedvelt történetet jövő nyáron. Amíg erre várakozunk, bármikor elolvashatjuk újra az alapanyagot, hiszen legutóbb az Eaglemoss DC Comics Nagy Képregénygyűjteménye részeként újra megjelent nálunk is, két kötetre felosztva.

Halál a családban (Death in the Family)

Egy nagyon fontos, és sokkolóan hatásos történet ez a Batman mitológiában, ami különös jelentőséggel bír képregénytörténeti szempontból is. Itt ugyanis a DC az olvasókkal szavaztatta meg, hogy a második Robin, azaz Jason Todd életben maradjon-e, vagy sem. Nem nehéz kitalálni, hogy a vérre szomjazó olvasótábor melyik opció mellett helyezte el a voksát, így az azóta kultikus fontossággal bíró történetben Joker egy feszítővassal verte agyon az ifjú segédet. Nem is kell részletezni, hogy egy ilyen szintű dráma milyen jól működne a nagyvásznon is. Egy apró utalás erejéig már be is vezették ezt a történetet a DC filmes univerzumába, a 2016-os Batman Superman ellen egyik emlékezetes jelenetében Batman egy Joker által megrongált és összefirkált Robin ruha előtt áll, merengve az ismert tragikus eseményeken. Később ugyan kiderült, hogy a jelmez nem Jason Todd-é, hanem az első Robiné, Dick Graysoné, de az inspiráció forrása attól még tetten érhető. Ha ha ha, joke’s on you, Batman.

Ahogy az előző cím esetében, úgy itt is van lehetőségetek elolvasni ezt a megrázó képregényt magyarul, hiszen a 90-es években futó Semic-es Batman sorozatban helyet kapott a történet, de akinek nincsenek meg ezek a régi füzetek, azoknak az Eaglemoss ezúttal is a segítségére siet, hiszen ez a sztori is helyet kapott a gyűjteményben még tavaly nyáron.

Arkham Elmegyógyintézet (Arkham Asylum)

Talán a legmerészebb cím az egész listán Grant Morrison 1989-es első próbálkozása Batman karakterével. A filmadaptációt ezúttal szigorúan egy magasabb korhatásbesorolással tudjuk csak elképzelni, valamint egy összetéveszthetetlen stílusú rendező vezényletével, akinek esetleg van némi horrorfilmes tapasztalata. Az Arkham Asylum egy örökzöld elmélkedés az őrületről, amihez a képregényben brutálisan egyedi, olykor egyenesen félelmetes grafikák társulnak, és nem szívesen adnánk alább ezt az atmoszférát egy mozis változat esetében sem.

Szerencsére ez a gyönyörű kötet is megjelent idehaza, mára azonban kicsit nehézkes hozzájutni, legtöbb esélyünk a különböző eseményeken (például képregénybörze) van arra, hogy bezsákmányoljuk ezt a remekművet. Aki azonban hajlandó várni egy keveset, annak a türelme decemberben rózsát terem, hiszen az Eaglemoss ezt a történetet is a polcokra küldi.

A gyilkos tréfa (The Killing Joke)

Egy valamire való Batman képregényes listáról nem hiányozhat ez a cím (ahogy a következő sem), és ez nem véletlen. Alan Moore története elsősorban Joker eredetét meséli el, de ugyanakkor hangsúlyt fektet a két örök ellenfél, a Sötét Lovag és a Bűn Bohóc Hercege közötti párhuzamokra és kettejük kapcsolatára, ami szintén hálás filmtéma lehet, persze az előző címhez hasonlóan magas korhatárkarikával, és egyedi vizualitással.

Ha nem is teljes mértékben, de inspiráció szintjén a Todd Phillips rendezésében készülő Joker film várhatóan átvesz néhány motívumot ebből a képregényből is, például azt a történetelemet, hogy egy bukott komikusból válik az ikonikus zöldhajú gonosztevő. De szó szerinti adaptációt is találunk ebben az esetben, animációs film formában ugyanis létezik a Killing Joke, ráadásul a legendás és közkedvelt Conroy-Hamill párossal a szinkronstúdióban. Sajnos azonban ez a film a pusztán játékidő kitöltő szereppel bíró Batgirl sztori, valamint a kreativitást és egyediséget nélkülöző képi világ miatt nem tartozik a legjobban sikerült feldolgozások közé.

Aki emlékszik az idehaza a '90-es években futó Batman képregénysorozatra, az tudja hogy az első szám épp ezt a nagyszerű történetet tartalmazta. Nem kell azonban régi füzetek után kutakodni, ha újra el akarjuk olvasni ezt a képregényt, hiszen idén nyáron újra megjelent a Kingpin kiadó gondozásában, elegáns, keményfedeles tálalásban is.

A sötét lovag visszatér (The Dark Knight Returns)

A közvéleményben ez a történet úgy van jelen, mint a legjobb Batman képregény, amit valaha látott a világ, és nem kívánunk vitatkozni ezzel az állítással. Frank Miller nagybetűs klasszikust tett le arra a bizonyos asztalra, ami elképesztő hatással volt a képregénytörténetre és a jelenlegi moziadaptációkra egyaránt. Ahogy a The Killing Joke esetében, úgy itt is találunk animációs feldolgozást ebből a történetből, két részre bontva, és az előző címnél magasabb minőséget képviselve. Vegytiszta élőszereplős adaptációról ezúttal sem beszélhetünk (hiszen akkor mit keresne ezen a listán), de Zack Snyder filmje, a Batman Superman ellen rengeteg motívumot, vizuális megoldást és apró utalást vett át ebből a zseniális képregényből.

Olyan szempontból kakukktojás a The Dark Knight Returns ezen a listán, hogy ez még nem jelent meg magyar kiadásban, azonban talán számíthatunk rá, a Kingpin kiadó ugyanis év elején megosztotta a képregény ikonikus borítóját, tudatva a hazai képregényrajongó közönséggel, hogy a terveik között szerepel ez a mestermű. Izgatottan várjuk, addig marad az eredeti nyelvű kötet, valamint a két animációs film.


Mi ezt az öt képregényt szeretnénk legjobban moziváltozatban megnézni, most azonban ti jöttök. Lehagytuk a kedvencedet? Tudnál hozzátenni egy vagy több címet a listánkhoz? Esetleg valamelyikkel nem értesz egyet? Ne tartsd magadban a véleményed, hisz ezért van a kommentszekció.

Írta: Genzo

(nyitókép: Vulture)

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1614241395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása