Minden, ami DC!

KRITIKA: Batman: Gotham by Gaslight

2018. május 19. 18:19 | DC Magyarország | 1 hozzászólás

Batman még akkor is Batman, amikor nincs vele a 21. századi technika.

Sokaktól hallottam már, hogy Batman sok ponton összehasonítható egy másik híres detektívvel, Sherlock Holmes-szal. Ebben az animációs filmben szinte majdnem olyan, mintha a Holmes-féle Londonba csöppentünk volna, legalábbis korszakát és hangulatát tekintve mindenképpen. A főgonosz pedig maga a nagy Hasfelmetsző Jack. Azonban Gothamben járunk sokkal korábban. Bruce Wayne itt is Batman, a többiek szerepe viszont döbbenetesen átalakul, szinte kifordulnak önmagukból.

Nem szeretnék nagy spoilerekbe belemenni, de van amit mindenképpen meg kell említeni. A lényeg, hogy a főgonosz Hasfelmetsző Jack, a hős természetesen Batman, vagyis Bruce Wayne, és érdekes módon Selyna Kyle ebben a filmben nagyon jól viselkedik. A többi csavart meghagyom nektek A tetszetős történethez a már említett remek iparosodás kori hangulat, az egyedi rajzstílus és a zene, egy remek, szórakoztató, igazi Batman filmet nyújt. A hab a tortán a megannyi utalás és felbukkanó karakter, akik egy pici szerepet kapnak, amolyan cameót.

A cselekmény szépen bontja ki magát, hagyja, hogy a néző maga jöjjön rá dolgokra, mint egy igazi jó krimi. Nem szájbarágós, nem nyomja az arcunkba a mondandóját, könnyen befogadható és érthető történet, sok izgalmas fordulattal, a csattanó pedig nem az a tipikus, katartikus élmény, hanem amikor ülsz a képernyő előtt és át kell gondolnod az életedet, amit eddig hittél, mert ez apaijaiban bolygat meg mindent.

Erős mondanivalója van, mert megint egy olyan főgonoszt kapunk, akivel majdhogynem együtt tudunk érteni, vagy legalábbis elgondolkodunk az ő oldalának az igazán. Átgondoljuk, vajon mi mit tennénk az ő helyében. Persze a gyilkolás nem megoldás, és semmilyen magasztosnak vélt szent küldetés nem menti fel, de arra jó, hogy lássuk Batman szemében a kétségbeesett tehetetlenséget. Elmondja, hogy a bűnözők sosem fognak igazán meglakolni, mert mindig lesz egy következő, és ez ismét emlékeztet minket Batman hősiességének mibenlétére, és nagyságára. Egy olyan városban, ahol egy lekapcsolt bűnöző helyére kettő lép, nem lehet könnyű dolga senkinek, de akad segítség. Alfred mint mindig, most is hű társ, és hát a kis madárkák is kapnak feladatot.

Ismét nem egy olyan animációs film, ami a kisgyerekeknek való, mivel ha nem is extrém közelről, de láthatjuk a védtelen nőket, ahogy vérben úszva fekszenek a földön, hallható a sikolyuk, szóval nem, nem gyermek barát ez sem, inkább tinédzser vagy felnőtt korosztálynak ajánlott (nem véletlen tehát az R korhatár-besorolás sem). Ez egyértelműen igaz a képi megjelenítésre és a mondanivaló komolyságára.

Összességében nagyon érdekes elképzelni kedvenc denevérünket egy ilyen korban, mintha a DC univerzum végtelen számú párhuzamos világainak egyikébe csöppent volna. És még ha a legtöbb dolog meg is változott, az az egy itt is megmaradt, hogy Batman az örökkévalóságig küzd a bűn ellen, még ha a helyzet kilátástalan is, mert ettől hős, hogy biztosan tudja, hogy a küldetése lehetetlen, ő mégis teszi, amit tennie kell, az igazság érdekében.

Írta: Cathy

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9813979122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.06.12. 12:31:03

a "viktóriánus gotham" pont olyan jól áll batmannek, mint a feudális japán (batman ninja).
A vilégkiállítással kapott egy kis rém álarca hangulatot, a zepelinnel meg egy kis TAS-t.
Egyébként ötletes az egész, és Jack pedig!
nem semmi vaálasztás!
süti beállítások módosítása