Minden, ami DC!

KRITIKA: Batman Ninja (spoileres)

2018. május 01. 14:46 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Batmanime a javából.

Emlékeztek arra a South Park epizódra (8. évad 1. rész), amiben a srácok bevásárolnak dobócsillagokból, tőrökből és nundzsakuból egy bazárban, majd elkezdenek nindzsásat játszani, és onnantól a rajzfilm átcsap egy animébe? Én emlékszek, és fel is elevenedtek ezek a képsorok a Batman Ninja nézése közben, mert, bár egészen más a megközelítés a két cím esetében, mindkettő jó bizonyítéka annak, hogy lehet szórakoztatóan ötvözni a keleti és nyugati kultúrát akár animációs eszközökkel is.

A történetbe nem ölnék sok energiát, a készítők sem tették. Gorilla Grodd időgépe meghibásodik az Arkham Elmegyógyintézetben, és az összes ott tartózkodó gonosztevő, az épp ott harcoló Batmannel együtt átteleportál a XVI. századi Japánba. Annyi a különbség, hogy Batman két évvel a gonosztevők után érkezik meg a helyszínre, akik ez idő alatt felosztották egymás között az országot. Szerencsére Batmannek nem csak az ellenségei, hanem a szövetségesei is kimonóba bújtak, így kezdetét veheti a jól megszokott történet az egyáltalán nem megszokott környezetben. A cél természetesen visszajutni a jelenbe, de emellett nem ártana legyőzni a gonoszt sem, hogy helyreálljon a történelem.

A cselekmény tehát nem tartalmaz túl sok szokatlan húzást az új helyszínen és koron kívül. A gonosztevők túljárnak Batman eszén, aztán Batman jár túl a gonosztevőkén, aztán bunyóznak néhányat, a főellenség titulus pedig ezúttal is Jokert illeti. Ezt a sztorit már nem egyszer néztük meg/olvastuk el Gothambe helyezve, így minden innovatív ötlet a stílusra, a műfaji keveredésre és a technikai megvalósításra jellemző, és ezeken a területeken tényleg nagyot alkottak a készítők.

A Warner egy csapatnyi japán szakemberrel fegyverkezett fel a projekt megvalósítása érdekében, akik szépen be is dobták minden tudásukat és tapasztalatukat a közösbe. A Batman Ninját egyszerűen jó nézni. Az animáció és a rajzstílus egészen fantasztikus, a színvilág magával ragadó, néhány képkocka megállná a helyét óriási méretben a falra ragasztva. Ezen kívül, amiben remekel a film, az természetesen az akciójelenetek és a közelharcok megvalósítása. A készítők elárulták, hogy a bunyókat először felvették igazi harcművészekkel, majd az alapján készítették az animációt, és ez meg is látszik a végeredményen, a koreográfiák olyan tökéletesen kidolgozottak, mint ahogy azt el is várjuk tőlük.

Mivel ez a film ízig-vérig anime, így nem maradhat ki belőle a műfajra szintén jellemző agyeldobós megalománia sem. A végső ütközetben négy vár harcol egymással, de ezt nem képletesen kell érteni, hanem úgy, mint a Tűzgyűrűben. A ház urai (olyan Batman ellenfelek, mint Pingvin, Méregcsók vagy természetesen Joker) bentről irányítják a mechaként is funkcionáló létesítményeket, repülnek a megapofonok és gigarobbanások, és a részletekbe még nem is merültem el, nézzétek meg magatok.

Szerencsére a film tényleges zárása egy sokkal visszafogottabb és elegánsabb kardpárbaj az örök ellenfelek, Batman és Joker között, és ezt megint öröm nézni, amilyen szépen van koreografálva.

Összességében a Batman Ninja egy nagyon szórakoztató 85 perces kikapcsolódás, ami felvonultat szinte minden fontos karaktert a Batman univerzumból (néhányan ugyan csak egymondatos cameót kapnak) és áthelyezi őket egy érdekes és szokatlan környezetbe, ahol iszonyú látványosan elmesél velük egy amúgy hétköznapi történetet. Ha valamiért megéri megnézni (vagy akár újrázni is), azok a bámulatos koreográfiák és a gyönyörű animáció. Nem csak anime rajongóknak ajánlott, én sem vagyok az.

És maradjatok kicsit ülve a film végén, mert az amúgy hasonlóan szépen animált végefőcím és a hagyományos stáblista között van még egy bónuszjelenet, és egész viccesre sikerült, ne hagyjátok ki.

Értékelés:

Történet: 3/5 – Átlagos, és arra épp elég, hogy környezetet teremtsen az igazi bravúroknak, vagyis az akciójeleneteknek. Viszont ha ugyanez a jelenben játszódna, és Gotham városában, csak legyintenénk.
Látvány: 5/5 – Adnék rá 6-ot is az ötös skálán, de felborulna a rendszer.
Zene: 4/5 – Természetesen illeszkedik a stílushoz és a műfajhoz, és magában hallgatva is élvezetes.
Alakítások: -/5 – Animációs film lévén nem beszélhetünk színészi játékról (maximum a verekedéseket animálás előtt eljátszó harcművészekről).
Angol szinkron: 5/5 – Az angol szinkron itt kivételesen nem az eredeti nyelvet jelenti, hiszen az most a japán. De az angol hangok hibátlanul hozták a figurát, egyszerre illeszkedtek Batman világába és az anime környezetbe, szép munka.
Utóhatás: 4/5 – Nem falom az animéket, de ezt néha elő fogom szedni még a jövőben (vagy a múltban).

Összpontszám*: 4.2/5

Ez egész jól sikerült, érdekes színfolt a Batman mitológiában, és unalmas vasárnap délutánokra jó kis 85 perces utazás.

* az értékelés érvényes pontszámai átlagolva

Nyitókép: EW

Írta: Genzo

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1113882622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása