Minden, ami DC!

'Ready Player One': DC Easter Eggek és cameók

2018. április 02. 14:03 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

A hegymászó Batmantől a Lex Luthor idézeteken át a gonosz Supermanig.

A "Ready Player One" című film az alapjául szolgáló könyvhöz hasonlóan igazi geekcsemege, zsúfolásig telepakolva annyi filmes-, képregényes- és videojátékos utalással, amennyi csak belefér a 140 perces játékidőbe. A popkultúra termékeinek lelkes fogyasztói mosolyogva kacsinthattak a vászon felé akár percenként többször is, hiszen bőven voltak felfedezésre váró cameók vagy egyéb rejtett kincsek. A több, mint száz, kisebb-nagyobb húsvéti tojás között szép számmal akadtak olyanok is, amelyek a DC univerzumból származnak. Ez azért is könnyen kivitelezhető, mivel a szóban forgó film és a DC karakterek jogai egyaránt a Warner Bros. tulajdonában vannak. Ennyi elég is a bevezetésből, kezdődjön a tojásvadászat!

Hegymászás Batmannel

Már a film első perceiben sem ajánlott a pislogás, mert még lemaradunk néhány érdekes cameópillanatról. Például az épp hegyet mászó Batmanről, akit Wade meg is nevez, amikor arról mesél nekünk, hogy milyen végtelen lehetőségeket tartogat az OASIS világa, és akár a bőregérember bőrébe bújva is megmászhatjuk a Mount Everestet. Mivel nagyon távolról látjuk a hőst, így nem lehet egyértelműen beazonosítani, hogy a karakter melyik élőszereplős verzióját vehetjük épp szemügyre, ám a sárga logóból a mellkasán és a teljesen fekete jelmezből arra következtethetünk, 1989-es Batman dolgozik épp a hegycsúcs meghódításán.

0000000202.png

Flash cameo

Még mindig a film elején járunk, Wade igyekszik bemutatni nekünk, hogy miért is olyan király hely az OASIS. Ebben a világban rajtunk áll, hogy szépek, magasak, ijesztőek, élőszereplős vagy animált karakterek leszünk, és természetesen a szuperhőslét is elég népszerű a játék felhasználóinak körében. Ott van például az a játékos, akinek a hétköznapi öltözete egyszer csak felveszi Flash jelmezének sárga-vörös pompáját, majd hősünk el is illan a képről a másodperc töredéke alatt. Haladó tojásvadászok számára ajánlott rejtett poén.

Az 1966-os Batmobile

A bámulatosan megvalósított autóverseny jelenetben természetesen minden jármű (pop)kulturális jelentőséggel bír. A Parzival által vezetett DeLorean nyilvánvalóan a legszembetűnőbb, de ha végignézzük a mezőnyt a rajt előtt, bőven találunk ismerős járgányokat, többek között az Adam West-féle Batman film és sorozat fekete-vörös Batmobilját. Nem is szabad a véletlenre bízni egy komoly autóversenyt, mi is a Batmobillal neveznénk, ha lehetőségünk lenne rá, bár nem biztos, hogy épp ezzel a verzióval.

0000000193.png

DC matricák mindenhol

Teljesen normális szokás, hogy a különböző szuperhősökért és filmekért rajongó kamaszok tematikus matricákkal borítják el környezetüket. Nincs ez másképp ebben a filmben sem, ahol főszereplőink ruháján, járművein, vagy épp a VR szemüvegeiken is kiszúrhatunk Wonder Woman vagy épp Batman logókat felragasztva. Itt jegyeznénk meg, hogy nekünk is vannak matricáink (néhányan kaptatok is tőlünk a Képregénybörzén), ajánljuk Parzival és barátai figyelmébe, ha még van hely a ruhájukon vagy a járgányukon.

0000000197.png

0000000201.png

ACE Chemicals

A már említett autóverseny nem akármilyen helyszín előtt ér véget. Nem áruljuk el, mi történik abban a jelenetben, mivel nem szeretnénk ilyen korán spoilerekkel lövöldözni, de a célegyenesben az egyik hős mögött felbukkan egy logó, ami a DC rajongók számára nagyon is beszédes. Tudjuk, hogy mit – pontosabban, kit – köszönhetünk az ACE Chemicalsnak, később őt is megnézhetjük a filmben.

Gonosz Superman

A film főgonosza, a Ben Mendelsohn által alakított Nolan Sorrento is figyelemre méltó avatárt választott magának az OASIS világában. A termet, a fejforma, a simára borotvált arc, de leginkább a jellegzetes hajtincs árulkodik arról, hogy az aktuális rosszfiúnk egy szuperhős, pontosabban A szuperhős bőrében érzi igazán jól magát. Itt jegyeznénk meg, hogy Mendelsohnnak nem ez az egyetlen DC-vel kapcsolatos szerepe, hiszen egy rövid jelenése volt a 2012-es "A sötét lovag - Felemelkedés" című filmben (amit Nolan rendezett, itt pedig Mendelsohn karakterét hívják így, minden összefügg). Bár Sorrento avatárja nem hasonlít egyik filmes Supermanre sem, az Alex Ross-féle ábrázolásra azonban nagyon erősen hajaz. Teljesen érthető, hogy a gonosz Sorrento azt a képregényrajzolót szereti, akinek a neve is "Ross". Ez olyan béna volt, hogy pihenünk egy kicsit és megyünk is tovább.

0000000196.png

Lex Luthor idézet 1978-ból

Amint az a filmből kiderül, az OASIS szülőatyjának, James Halliday-nek a kedvenc filmes idézete Richard Donner klasszikus Superman filmjéből származik, egészen pontosan Lex Luthor szájából: "Vannak emberek, akik elolvassák a Háború és békét, majd annyit mondanak: jó könyv volt. És vannak emberek, akik elolvassák egy rágógumipapír hátoldalát, és megfejtik az univerzum titkait." Halliday valószínűleg a második kategóriába sorolta magát.

Pillanatnyi cameók a tömegben

A seregnyi avatárt felvonultató jelenetekben (amiből persze elég sok van) bőven vannak felfedezésre váró apróságok, természetesen a DC felhozatalából is. Legyen szó a szórakozóhelyi jelenetről, a Halliday Journals adattár látogatóiról vagy az enyhén szólva is monumentális végső ütközetről, megéri figyelni a részletekre és a háttérben mozgó figurákra, mert többek között kiszúrhatjuk a "Batman: Arkham Knight" játék címszereplő gonoszát, az "Injustice 2"-féle Supergirlt és Deadshotot, valamint Batgirlt, Macskanőt, vagy akár a buliból egy hölgy társaságában kisétáló Deathstroke-ot. Érdekesség az érdekességek között, hogy az első előzetesben már láthattuk Deathstroke cameóját, ám ott még Harley Quinn-nel az oldalán távozott a klubból. A második előzetesben – és a filmben – már lecserélték Harley-t egy számunkra ismeretlen leányzóra. De aggodalomra semmi ok, a Bűn Bohóc Hercegnője sem maradt ki a buliból.

0000000198.png

0000000199.png

0000000195.gif

Joker és Harley Quinn

Csupán a készítők visszatették őt a hozzá illő partnerhez. Az ikonikus gonosztevő duó többször is felbukkan a filmben, külön-külön és párban egyaránt, például a már említett szórakozóhelyen, vagy a végső ütközet csataterén osztozva több száz, innen-onnan ismerős karakterrel.

0000000200.png

Christopher Reeve Superman utalás

Miután Parzival egy csapásra híressé válik az OASIS világában, meg kell tanulnia álcázni magát, ha nem akar lépten-nyomon rajongók egész tömegével bajlódni. És ki más lehetne a legjobb követendő példa, ha valódi kilétünk elrejtéséről van szó, mint Clark Kent, akit csupán egy szemüveg és egy kis frizuraigazítás különböztet meg Supermantől, és senki a világon nem veszi észre a turpisságot. Parzival esetében is működik a recept, az 1978-as Superman filmből kölcsönzött Clark Kent kosztümben már nyugodt szívvel sétálhat a tömegben.

0000000194.png

UPDATE: Todd McFarlane, Spawn (középen) megalkotója a Twitteren rántotta le a leplet a karakter "Ready Player One" cameójáról, ami számunkra egy sokkal másabb okból érdekes, hiszen könnyedén megeshet, hogy ez a film talán legtöbb DC cameóját tartalmazó képkockája:

0000000210.png

Mi ezeket a DC univerzumhoz köthető referenciákat vettük észre a filmben. Ha esetleg kihagytunk valamit (erre minden esély megvan), tudassátok velünk hozzászólás formájában! Mondanunk sem kell, hogy a "Ready Player One" mindenki számára kötelező program, aki eddigi élete során játszott már videojátékkal, nézett bármilyen filmet, olvasott képregényeket vagy úgy általában véve élvezettel fogyasztja a populáris kultúra termékeit. Mi már alig várjuk, hogy megjelenjen a film Blu-ray-en és DVD-n, hogy az otthon kényelmében kikockázhassuk a filmet és szemügyre vehessünk minél több Easter Egget, ami a moziban ülve elkerülte a figyelmünket. Amíg ez bekövetkezik, újra elővesszük Ernest Cline regényét, ami ugyanolyan nagyszerű geek-élménycsokor, mint a belőle készült mozifilm.

Írta: Genzo

(Forrás: IGN, ScreenRant)

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1213797298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása