Minden, ami DC!

Zack Snyder visszalép 'Az igazság ligája' filmtől egy családi tragédia miatt

2017. május 23. 20:13 | DC Magyarország | komment

A filmkészítő lánya öngyilkosságot követett el még márciusban, ami arra kényszerítette őt, hogy szünetet tartson a munkában, így Joss Whedont kérték fel, hogy befejezze a Warner Bros. szuperhősfilmjét: "Úgy döntöttem, hogy visszalépek a filmtől, hogy a családommal, a gyermekeimmel legyek, akiknek igazán szükségük van rám."

zack-and-deborah.jpg

Zack Snyder és felesége, Deborah Snyder

A hősök élete mindig arról szól, hogy még a legnehezebb körülmények között is helyesen cselekednek. Most Zack Snyder, a műfaj egyik legnagyobb alakja, a "Watchmen - Az őrzők", "Az acélember", a "Batman Superman ellen" és a készülőfélben lévő "Az igazság ligája" rendezője éppen egy ilyen helyzetben találta magát.

Snyder a The Hollywood Reporter hírlapnak árulta el, hogy visszalép a Warner Bros. nagyszabású produkciójától, a DC legnagyobb hőseit felvonultató "Az igazság ligája" filmtől, ami jelenleg az utómunkálati fázisnál tart, hogy feldolgozza a lánya hirtelen halálát. Snyder felesége, Deborah Snyder, aki produceri szerepet tölt be a filmnél, szintén szünetet tart a családjuk felépülése érdekében.

A stafétát az utóforgatások és utómunkálatok levezénylésében Joss Whedon, az első két "Bosszúállók" film és a "Buffy, a vámpírok réme" alkotója, illetve a közelgő "Batgirl" szólófilm írója és rendezője veszi át, akinek a segítségével a film továbbra is tartja a november 17-én esedékes amerikai premierdátumot.

Snyder 20 éves lánya, Autumn Snyder márciusban követett el öngyilkosságot. A halálát titokban tartották, mindössze egy szűk kör tudott arról, ami történt, annak ellenére, hogy a film munkálatai két hétig szüneteltek, hogy Snyderék fel tudják dolgozni a tragédia azonnali hatásait. Zack Snyder elmondása szerint eleinte vissza akart térni a Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa és Ezra Miller főszereplésével készülő filmhez.

"Úgy gondoltam, jó megoldás lesz, ha visszamegyek dolgozni, és a munkába temetem magam, hátha ez a kiút mindebből," mondta Snyder elérzékenyülve a hétfői interjúja során a Warner Bros.-beli irodájában, miközben felesége, Deborah is mellette ült. "Az elvárások hatalmasak egy ilyen filmnél, teljesen fel tudják emészteni az embert. És az elmúlt két hónapban rádöbbentem erre... Úgy döntöttem, hogy visszalépek a filmtől, hogy a családommal legyek, a gyermekeimmel, akiknek igazán szükségük van rám. Nagyon nehéz időn mennek keresztül. Én is nehéz időn megyek keresztül."

A stúdió mindvégig mögöttük állt. "Amin ők most keresztülmennek, az elképzelhetetlen, és a szívem — mindenki szíve — velük van," mondta a Warner Bros. Pictures elnöke, Toby Emmerich.

Az egyik első dolog, amit a stúdió meglebegtetett, az a premier csúsztatásának lehetősége volt, amit Zack és Deborah egyöntetűen elutasítottak. A Warner továbbá meghosszabbította Zack szerződését, hogy időt biztosítsanak neki a további betervezett projekteken való munkához, amikor visszatér.

joss-whedon.jpg

Joss Whedon sem ismeretlen a szuperhősrajongók körében.

Miután Snyder levetített egy nyers vágást a filmből néhány kollégájának és barátjának, úgy határozott, hogy új jeleneteket ad hozzá, ezért felkérte Whedont, hogy írja meg ezeket. De amint elkezdték volna az utóforgatásokat Angliában, Snyder rádöbbent, hogy nem ez a legjobb alkalom arra, hogy elhagyja otthonát. "Minimális rendezésről van szó, és szorosan kötődik a Zack által kitalált és elképzelt stílushoz és hangulathoz," mondta Emmerich. "Nem hozunk be új karaktereket. Ugyanazok a karakterek lesznek, csak néhány új jelenetben. Átadja a stafétát Jossnak, de az irány egyértelműen meg lett alapozva Zack által. Hiszem, hogy a tragédia ellenére egy fantasztikus film lesz a végeredmény."

Nem ez az első alkalom, hogy a Warner Bros. az elképzelhetetlennel kell szembenézzen egy nagy költségvetésű DC film esetében. 2008-ban Heath Ledger távozott az élők sorából nem sokkal "A sötét lovag" forgatásának befejeztével, de még a film utómunkái és bemutatása előtt. A tragédia súlyos helyzetbe hozta Christopher Nolant és a stúdiót, akiknek így egyensúlyt kellett találniuk a gyászolás és a munka befejezése között.

Snyder pontosan tudja, hogy milyenek az interneten írogató rajongók, és számít arra, amit egyes DC fanatikusoktól kap most.

"Az a helyzet, hogy ezt soha nem akartam nyilvánosságra hozni," mondta. "Úgy gondoltam, hogy ezt a családban hagyom, ez egy privát probléma, egy személyes bánat, amivel meg kell birkóznunk. Amikor egyértelművé vált, hogy szünetet kell tartanom, tudtam, hogy lesznek kitalált narratívák erről az interneten. Csinálják, amit szoktak. Az az igazság... hogy túl vagyok azon, hogy az ilyesmikkel törődjek jelenleg."

Autumn, Zack első házasságából Denise Snyderrel való lányának (ő és Deborah rajta kívül hét gyermeket neveltek) halála új perspektívába helyezte a rendezőt. "Szeretném, ha a film nagyszerű lenne, én is rajongó vagyok, de ez jelen helyzetben gyorsan elhalványul. Tudom, hogy a rajongók aggódni fognak a film miatt, de van még hét gyermekem, akiknek szükségük van rám. Végső soron, ez csak egy film. Egy nagyszerű darab, de akkor is csak egy film."

Autumn, aki a Sarah Lawrence Főiskola diákja volt, Deborah állítása szerint nagyon szeretett "írni, írni és írni." A lány írt egy sci-fi fantasy regényt egyes szám első személyben fogalmazva. Egy különc karakterről szólt, akinek problémái voltak a beilleszkedéssel.

Deborah emlékszik, hogy ő volt az első személy, akinek Autumn odaadta a könyvet, aminek a története most egészen más megvilágításba került. "Szinte hallani a hangját," mondta Deborah a könnyeivel küszködve.

A Snyder család szeretné egy nap kiadni a könyvet, aminek a bevételeit jótékony célokra szánják. "A végén a lányom nem élte túl, de ez a karakter igen, és ez talán enyhülést hozhatna néhány ember számára," mondta Zack.

A lánya írásairól a rendezőből újabb gondolatok törtek elő. Autumnnak volt egy kedvenc idézete, amit minden írása végére odatett. "Minden. Egyes. Írásához," csuklott el Zack hangja. Az idézet Chuck Palahniuktól származik: "Mind meghalunk. Nem az a cél, hogy örökké éljünk, hanem hogy teremtsünk valamit, ami igen."*

"Talán ez segíthet," zárta mondandóját a rendező.

A közösségi oldalaikon egyébként a képregényes világból többen, köztük a DC Bővített Univerzum Wonder Womanje, Gal Gadot, a karakter szólófilmjének rendezője, Patty Jenkins, az "Aquaman" kaland direktora, James Wan, a DC filmek producerei, Geoff Johns és Jon Berg, a fotós Clay Enos, a "Lego Batman - A film" rendezője, Chris McKay, a forgatókönyv- és képregényíró, valamint rendező Kevin Smith, Jim Lee képregényrajzoló és kiadóvezető, Scott Snyder képregényíró, valamint "A galaxis őrzői" filmek írója és rendezője, James Gunn – aki korábban dolgozott együtt Zackkel – is együttérzését fejezte ki a Snyder család felé. 

*szabad fordítás

Írta és fordította: Genzo és Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4012533863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása