Minden, ami DC!

ELEMZÉS: Joker előzetes

2019. április 05. 17:40 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

Alámerülés az őrületbe.

Tegnapelőtt debütált a Joaquin Phoenix főszereplésével készülő Joker film első kedvcsinálója, és mondhatni felrobbantotta az internetet. Todd Phillips rendezése azt hivatott elmesélni, hogyan válik egy hétköznapi emberből a szuperhősműfaj legikonikusabb és legkörülrajongottabb gonosztevője. Ez azért is merész vállalkozás, mert Joker egyik fő jellemzője, hogy nem ismerjük pontosan az eredettörténetét. Ennek ellenére a képregények lapjain is több verzióját elmesélték már a karakter háttérsztorijának, ezek közül talán a Gyilkos tréfa a legismertebb. De az 1989-es Batman film is szánt időt Jack Napier Jokerré válására, a Sötét lovagban pedig több verziót is hallottunk Heath Ledger előadásában, amelyek közül talán az egyik igaz, de lehet, hogy egyik sem, fogalmunk sincs, és ez az egészben a legjobb. Ezért érdemes az előttünk álló filmet is úgy kezelni, mint egy lehetséges magyarázatot arra, hogy milyen folyamatok és események vezethetnek valaki életében egy ilyen szörnyű összeomláshoz.

A két és fél perces előzetesben bőven találni felfedeznivalót, vegyük hát sorra ezeket, de előbb nézzük meg még egyszer a szóban forgó videót.

Egy jó nevű lelkitámasz

01.png

Rögtön az elején látjuk, amint Arthur Fleck (Phoenix) egy szociális munkással beszél, aki próbál neki segíteni. Ha megnézzük a nő névkártyáját, kiderül, hogy Debra Kane-nek hívják. Ez egy egyértelmű utalás Batman –és Joker – egyik szülőatyjára, Bob Kane-re, akinek a való életben van egy Deborah nevű lánya. A trailerben több ilyen utalást nem találunk, de egy lesifotón már láthattuk Gotham városának metrótérképét, olyan utcanevekkel, mint Nolan, Snyder és persze Kane.

Holmes Pharmacy

02.png

Még szintén a videó kezdetén látjuk főhősünket elsétálni egy patika előtt, ahova talán be is fog térni a történet folyamán. A gyógyszertár a Holmes Pharmacy nevet viseli, ami egyértelmű utalás a világ másik legjobb fiktív detektívére, Sherlock Holmesra, akinek nyomozói tehetsége sokszor kerül összehasonlításra Batmanével. Sajnos azonban van egy sokkal szomorúbb értelmezése is ennek a logónak, ami valószinűleg nem szándékos, de összecseng a valósággal. Holmes volt ugyanis annak az őrült férfinak a vezetékneve, aki a 2012-es Aurora-i mozis merényletért felelős, amely során A sötét lovag - Felemelkedés vetítése közben kezdett el a nézőkre lövöldözni, és ez a szörnyeteg is Jokerként hivatkozott magára.

Színre lép Joker édesanyja

0000000338.png

A trailerben láthatjuk először Frances Conroyt Arthur édesanyjának szerepében, aki láthatóan egy nagyon közeli kapcsolatot ápol a fiával. Az egyik jelenetben Arthur épp fürdeti őt, egy másikban pedig együtt táncolnak. Talán Arthur tragikus élettörténetének része az is, hogy az édesanyja az ő gondozására és ápolására szorul.

Arthur és a viccek

vlcsnap-2019-04-04-23h07m42s570.jpg

Egy újabb sokatmondó pillanat az előzetesben, amikor Arthurt látjuk, amint vicceket ír, valószinűleg egy standup előadásra. A lapon látható utolsó vicc, valamint a kézírás azt sugallja, hogy emberünk itt már elindult az őrület útján. A szóban forgó poén szabad fordításban így hangzik: "Mi a legrosszabb abban, ha elmebeteg vagy? Az, hogy az emberek elvárják, hogy úgy viselkedj, mintha nem lennél az."

A sokat látott Pagliacci maszk

05.png

A Joaquin Phoenix féle Joker sminkjét már a tavalyi first look videó óta éri kritika, pedig nem véletlenszerű arcfestéssel állunk szemben. Arthur maszkja egyértelműen utal vissza a Pagliacci című opera főszereplőjének kinézetére. Ezt a sminket idézi meg egyébként Cesar Romero Jokere is a 60-as évekbeli Batman sorozat egyik epizódjában, és a Heath Ledger-féle főgonosz is innen vette az inspirációt a bankrablásnál használt álarcához.

Stáblista a tévében

06.png

A jelenet, amiben Arthur az édesanyjával táncol, szintén tartalmaz egy-két érdekességet. A mögöttük látható tévé képernyőjén épp egy stáblista fut, melyen kiszúrhatjuk többek között Ben Gatollari és Michael Auszura nevét. Ők a valóságban mindketten a Joker film stábjának tagjai, asszisztensként dolgoznak a produkciós vezető illetve a művészeti részleg vezetője mellett. Arthur világában azonban sokkal komolyabb kreditet kapnak, a tévében ugyanis írókként vannak feltüntetve.

Első találkozásunk Sophieval

vlcsnap-2019-04-04-23h12m33s440.jpg

Néhány képkocka erejéig kapunk egy first lookot a Zazie Beetz (Deadpool 2) által játszott Sophieról, aki egyedülálló anyaként próbál boldogulni Gothamben, és az előzetes tanulsága szerint Arthur szociális életének is fontos tényezője.

Nevetés és nevettetés

08.png

Joker kapcsán talán a legfontosabb tényező a kinézete mellett a nevetése. Sok színész öltötte már magára az ikonikus karakter szerepét, akár élőszereplős adaptációban, akár szinkronhangként, és mindegyiknek megvolt a saját stílusú őrült nevetése. Nem kivétel ez alól Joaquin sem, akit kétszer is hallunk nevetni az előzetesben, és elképesztően hiteles Joker kacajt produkál, játszi könnyedséggel. Ez még jobban bizonyítja, hogy milyen remek választásnak ígérkezik erre a szerepre napjaink egyik legtehetségesebb színésze. Ugyanakkor néhány másodperc erejéig láthatjuk a bohócmaszk nélküli Arthurt egy színpadon, valószinűleg komikusként. Ez a motivum a Gyilkos tréfa című képregényben elmesélt Joker eredetre kacsint ki, ahol egy bukott humoristából válik a fehér arcú és zöld hajú gonosztevő.

Joker vs Thomas Wayne

vlcsnap-2019-04-03-20h33m57s025.jpg

Bár a képregényekben, és az eddig látott adaptációkban Joker és Batman egymás esküdt ellenségei, ebben a feldolgozásban kicsit máshogy néz ki a felállás. Jelen esetben ugyanis Thomas Wayne bírálja Joker (és talán a követői) tetteit, gyávának nevezve azt, aki egy álarc mögé rejtőzik. Ironikus mondat ez számunkra, hiszen a karakterrel ellentétben mi pontosan tudjuk, hogy a fia milyen pályát fog választani felnőtt korára. A szerepben Brett Cullent láthatjuk, és róla is ez az első felvétel, amit szemügyre vehetünk, csakúgy, mint néhány másik mellékszereplőről.

Bruce, miért vagy ilyen komoly?

vlcsnap-2019-04-03-20h34m16s541.jpg

Ha már az édesapjáról beszéltünk, említsük meg, hogy a fiatal Bruce Wayne-nel is találkozunk az előzetesben, akinek Arthur igyekszik mosolyt kanyarítani az arcára. Legendás első találkozásnak lehetünk szemtanúi.

A komédia királya

11.png

A legnagyobb színész, aki mellékszerepet vállalt a filmben egy élő legenda, sokak első számú kedvence, Robert De Niro, akiről szintén kapunk egy first lookot, nem is akármilyet. De Niro itt egy talk show házigazdáját alakítja, ami egy visszautalás a színész egy korábbi filmjére. A Martin Scorsese által rendezett zseniális A komédia királyában De Niro játssza Rupert Pumpkint, a szerencsétlen humoristát, aki mindent – de tényleg mindent – megtesz azért, hogy egy kis időt eltölthessen late night show vezetőként a színpadon. Úgy tűnik, kellett néhány évtized, de ez az álom valóra vált.

Joker megszületése

12.png

Az előzetes talán legnagyszerűbb húzása a keretes szerkezet, amelyet két lépcsős jelenet alkot. A videó elején Arthur felsétál a lépcsőkön, amiken a trailer végén már Joker jön le táncolva. Nagyon ötletes ábrázolása ez a karakter "felemelkedésének," vagy inkább Jokerré süllyedésének. Remélhetőleg magában a filmben is kapunk néhány ilyen kreatív és átgondolt vizuális megoldást.

Ezek azok az érdekességek, amelyeket felfedeztem az előzetesben. Összességében meg kell jegyeznem, hogy a film hangulata nagyon jónak ígérkezik, a fényképezés már ebben a két és fél percben is gyönyörű, néhány beállítást állóképként nézegettem hosszasan, a színvilág pedig magával ragadó. Nemkülönben Joaquin Phoenix alakítása, ami már ebben a kis dózisban is elképesztő, de tőle nem is várunk ennél kevesebbet. Todd Phillips pedig az olyan vígjátékok után, mint a Másnaposok trilógia vagy a Terhes társaság, talán most bebizonyítja, hogy egy tragédiában, vagy tragikomédiában is meg tudja állni a helyét. Én nagyon szurkolok azért, hogy ezt az alkotást az évvégi toplistámba sorolhassam, akár előkelő helyre. Az előzetes alapján erre minden esély megvan.

Ha ti találtatok olyan apróságot vagy utalást, ami az én figyelmemet elkerülte és kimaradt a cikkből, ne tartsátok magatokban, hanem osszátok meg velünk hozzászólás formájában.

Írta: Genzo

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8614740165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása