Minden, ami DC!

Betekintés a 'Wonder Woman' film látványvilágába

2017. május 28. 20:16 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

A "Wonder Woman" premierjéhez közeledve az Entertainment Weekly kiadott egy különszámot, ami teljes egészében a film kulisszáival foglalkozik. A legütősebb érdekességek mellett néhány lenyűgöző koncepciós festmény is debütált.

ew-ww-kulonszam-main.png

Az amazon hercegnő szóló kalandja egyszerre inspirált az ókori mítoszokból és a képregényekből, így egy egészen páratlan látványvilággal büszkélkedhet. A magazin hasábjain Aline Bonetto látványtervező osztott meg néhány részletet a film designjából.

000252107hr.jpg

TRÓNTEREM

Mint minden társadalom, Themüszkira is paradoxokból épül. Királynőjük van, akit demokratikusan választottak meg. Ez a trónterem pedig egyszerre tükrözi a civilizációt és az ősi naturalizmust. "Mi történne, ha lenne egy hely, ahol a nők elszigetelten, egyedül élnének? Hogyan nézne ki az építészetük?" elmélkedett Bonetto. A trónterem az amazonok nyitott szellemiségét tükrözi, hiszen sem falai, sem kapui nincsenek, ráadásul egy üreges sziklában található, hogy a természettel levő harmóniát sugallja. A harmónia a spirálmotívumban teljesedik ki. "A spirál egy nagyon egyszerű motívum. Rengetegszer megtalálható a természetben, tökéletes dolgokban: a páfrány levelein, vagy a kagylókon." Ugyanakkor a trónterem modern elemeket is tartalmaz. "A lépcsőknél egy olyan designt képzeltem el, ami az art deco stílusra hajaz," mesélte Bonetto

000252108hr.jpg

CSATA A PARTON

"Fegyverek a nyilak ellen!" foglalja össze a látványtervező ezt a jelenetet, amiben az amazonok szembeszállnak a másik világból érkezett behatolókkal. Nagyon nehéz volt megfelelő helyszínt találni ehhez a jelenethez. "Szétnéztünk a világban, hogy hol találnánk a forgatáshoz megfelelő tengerpartot. Jó nagy part kellett nekünk, amit sziklák is öveznek. Természetesen, ha találsz is egy ilyen helyet, számolni kell a hatalmas hullámokkal." A csata kulcsjeleneteit végül Olaszország déli részén forgatták, a sziklákat pedig az utómunkálatok során adták hozzá a tájhoz. "Szerencsénk volt az időjárással. Amikor megérkeztem a helyszínre, nagyon rossz idő volt, hideg és szürke. De amikor elkezdtük a forgatást, az ég bekékült és a tenger elcsendesedett. Úgy látszik, Isten is szereti a filmeket!"

000252720hr.jpg

ÜDV A FANTÁZIASZIGETEN

A "mitológia" szó manapság egyre több blockbuster esetében felmerül egyféle inspirációként, a Wonder Woman azonban ezekkel ellentétben nagyon szorosan kapcsolódik a mítoszok világához. Diana hercegnő a mesés Themüszkira utópisztikus szigetén született és nevelkedett, ami egyértelmű utalás a görög mitológiából ismert amazonok szülőföldjére. Bonetto és a rendező, Patty Jenkins William Moulton Marstontól, Wonder Woman alkotójától vették az inspirációt, aki a szigetet Paradicsom Szigetnek keresztelte annak idején. "Úgy döntöttük, felépítünk egy igazán egyedi paradicsomszigetet, különféle domborzatokat vegyítve. A görög szigetek mellé a kínai tájak hegyvidékeit adtuk, valamint vízeséseket. Sok-sok vízesést. Azt szerettük volna elérni, hogy víz legyen mindenhol. A víz itt a feminin energiát szimbolizálja, ami átjárja az egész szigetet."

000252721hr.jpg

A KOCSMA

"Az első világháború közepén álló Angliába utazunk. Egy bárba, ahol egy fontos találkozó zajlik a főhőseink között. Diana egyszer csak felfedez egy teljesen más világot, egy egészen más színpalettát." A modern kor szürkesége kontrasztban áll Themüszkira természetes szépségével, de ugyanakkor a jelenetnek van egy meleg tónusa. Ami helytálló, hiszen Diana itt ismerkedik meg a szövetségeseivel, Sameerrel, Chieffel és Charlie-val. A film háborús jeleneteinek esztétikájánál Jenkins és Bonetto olyan korabeli művészek munkáiból inspirálódtak, mint John Sloan és John Singer Sargent. "Rengeteg referenciát vettünk impresszionista festőktől. Emlékszek John Sloan egyik festményére, szinte teljes a sötétség, csak néhány fény szűrődik be az emberekre a bárban."

000252722hr.jpg

ÉJSZAKA A FALUBAN

Bonetto már tanulmányozta az I. világháborút a 2004-es Oscar-jelölt munkája, a Hosszú jegyesség című film kapcsán. A Wonder Woman esetében azonban még több kutatómunkára volt szüksége. "Itt van ez a belga falu a háború egy nagyon nehéz időszakában. De a terrornál valami sokkal több is munkálkodik itt. Ez egy varázslatos pillanat. Egy igazán csodálatos pillanat egy borzalmas időpontban."

000252723hr.jpg

POISON LABORATÓRIUMA

Doctor Poison volt Wonder Woman egyik első ellenfele, első felbukkanása 1942-ben volt a képregények lapjain. Itt a laborjában láthatjuk, tele korhű eszközökkel és részletekkel, és egy kicsit felborult színskálával. "Szeretek monokróm színpalettákkal dolgozni. Ez a díszlet igencsak sötét, de ha megfigyeljük a képen, a doktor jelmeze élénk zöld. Fontos volt, hogy ő legyen a legszínesebb a díszletben. Éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy valami szörnyűséget állítson elő. Azt az érzést kellett keltenünk, hogy itt minden üveg, minden eszköz azt a célt szolgálja, hogy valami veszélyes dolog létrejöhessen. "

000252724hr.jpg

BOMBAGYÁR

Az első világháború egyik horrorisztikus tényezője volt a vegyi fegyverek és toxikus gázok területén történő fejlesztés. Ez a bombagyár teljesen korhűre lett tervezve, szinte sugárzik a félelem a gázmaszkos nők láttán, akik itt dolgoznak. "Van egy kis szürrealizmus ebben. A gázmaszkok láttán mindenki megérti, milyen szörnyű lehetett egy ilyen helyen dolgozni." A kép némi iróniát is magába foglal, ami egy új tartalmat ad ennek a nő centrikus filmnek. Bonetto régi fényképekből inspirálódott, amin nők hatalmas bombagyárakban dolgoztak. Ilyenkor ugyanis, amikor a fiatal férfiak odakint harcoltak, a nők kiszabadulhattak a háztartás kötelékéből és részt vehettek az ipar munkálataiban. "Elképesztő dolog, hogy a nők, ha egy kis szabadságra vágytak, csak meg kellett várniuk, hogy háború törjön ki. Ez őrület!"-fakad ki Bonetto.

000252725hr.jpg

A KIKÖTŐK

Diana utazása a paradicsomból a modern pokolba történik: a világháború sújtotta Európába. "Elhagyta a szigetét, és egyszer csak Londonban találta magát. Ami várta, természetesen egy hatalmas kontraszt. Eddig csak természetes tájakat látott. Képzelheted, a köd, a szürke égbolt, az eső. Mennyire sokkolóan hat! Hajók, vonatok és autók mindenhol, hatalmas légballonok az égen, Diana szembesül az ipari forradalom megtestesült valóságával."

A különszám címlapja:

twow_cvr_us.jpg

Ha tetszett az írásunk, ne felejtsétek el kedvelni a hamarosan induló új Facebook oldalunkat!

Írta és fordította: Genzo

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4412546599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása