Minden, ami DC!

Így vélekednek a Jokerről az első teljes kritikák

2019. augusztus 31. 19:56 | DC Magyarország | 1 hozzászólás

Többnyire pozitívak az értékelések.

Délelőtt óta vetítik a Jokert a Velencei Filmfesztivál keretein belül, és sokan már kifejtették a Twitteren a rövid véleményüket Todd Phillips alkotásáról. Ezekben azt olvashattuk, hogy a film egy sötét, merész, őrült, brutális és egyben humoros mestermű, ami kicsit sem fogja vissza magát. Joaquin Phoenix alakítását szintén szuperlatívuszokkal illetik, az amúgy sem mindennapi színészi életmű kiemelkedő darabjának tartják, és természetesen szóba kerül annak a bizonyos aranyszobornak is a lehetősége a nézők részéről. Most pedig, a világpremierrel egy időben lejárt a filmre vonatkozó embargó, így a teljes kritikák is elkezdtek szállingózni. A továbbiakban ezekből válogattunk össze néhány kulcsmondatot, hogy szélesebb képet kapjuk arról, mi vár minket október 3-tól a hazai mozikban.

"Bátor, letaglózó és elképesztően szép. Todd Phillips és Joaquin Phoenix nem csak a mozi történetének egyik legikonikusabb gonosztevőjét gondolta újra, hanem a képregényfilmes műfajt is," olvashatjuk az Empire kritikájában Terri White tollából.

A Total Film szerzője, Jordan Farley szerint a Joker "Sokkal inkább karaktertanulmány, mint képregényfilm, amit megkoronáz Joaquin Phoenix Oscart érdemlő játéka. A film egy bravúros blockbuster, ami bebizonyítja, hogy nem kellenek szuperképességek a káprázathoz."

"Joaquin Phoenix megkapó, Oscar-gyanús alakításában a Joker tökéletesen működne letaglózó karakterdrámaként is, a DC-s környezet nélkül. Hogy ez a briliáns film történetesen a Batman univerzumban játszódik, csak a hab a tortán. Valószínűleg úgy fogsz kijönni a moziból, mint én: nyugtalanul, és készen arra, hogy még évekig beszélj erről a filmről," foglalja össze véleményét Jim Vejvoda, az IGN kritikusa.

Owen Gleiberman, a Variety szerzője is csatlakozik a korábbi véleményekhez: "Joaquin Phoenix lenyűgöző a mentális betegségben szenvedő geek szerepében, akiből a gyilkos bohóc, Joker válik Todd Phillips modern Taxisofőr klónjában. Ritka képregényfilm, ami arról mesél, mi zajlik a való világban."

A Hollywood Reporter képviseletében David Rooney a főszereplő magasztalására koncentrál: "Ez Phoenix filmje, és ő meg is tölti őrülettel, ami néha szánnivaló, néha félelmetes. Ez az alakítás nem nevetség tárgya. Nem akarom elvenni az író-rendező, a társírók vagy akár a design csapat érdemeit, de itt Phoenix az ütőkártya, ami a Jokert egy trendet megelőző indulóvá teszi a hollywoodi képregényfilmes mezőnyben."

"A film nagy részében egy felkavaró karaktertanulmány, ami zsigeri elszántsággal van megvalósítva. Phillipsnek azonban ezt a lefelé hajló spirált jobban össze kellett volna kapcsolnia a nagy Gotham mitológiával, ez vált ki végül vegyes érzéseket," árnyalja az összképet Richard Lawson, a Vanity Fair kritikusa.

A The Telegraph cikkében Robbie Collin vegyes érzéseit osztja meg velünk: "Az egyik felem azt gondolja Todd Phillips radikális Joker újragondolásáról, hogy sokkolóan kompromisszummentes és elképesztően aktuális. A másik felem szerint pedig a filmet dobozba kéne zárni, bedobni az óceánba, és nem mutatni be soha."

"Egy sötét, realista thriller képregényes körítéssel, máshogy fogalmazva egy hollywoodi szórakoztató mozi, ami szán időt arra, hogy feszültséget teremtsen és ötleteket vonultasson fel. Nincs mibe belekötni. De mégis, néha megesik, hogy a csodálatunkat elhomályosítja az, ahogy ez a film gátlástalanul csodálja saját magát," vélekedik Justin Chang, az Los Angeles Times szerzője.

A The Wrap kritikusa, Alonso Duralde végre nem csak a főszereplőről fejt ki véleményt: "Phoenix nagyvonalú játéka lehetőséget ad arra, hogy a színészgárda többi tagja, főleg [Frances] Conroy, Zazie Beetz vagy a három nagyszerű karakterszínész, Bill Camp, Shea Whigham és Brian Tyree Henry alacsonyabb fokozatra kapcsoljon, és hatásosan emberi mértékű alakítást nyújtson."

A legnegatívabb kritika a TIME magazinnak köszönhető, ahol Stephanie Zacharek szerint "Phoenix annyira erőlködve színészkedik, hogy látszik a vénáiban áramló kétségbeesés. Késztetést érzel arra, hogy GoFundMe kampányt indíts számára, hogy ne kelljen többé a munkájával szenvedjen. De ez az agresszívan rettenetes alakítás nem teljes mértékben az ő hibája."

Sokkal pozitívabb képet fest a filmről a ComicBook cikke, amelyben Brandon Davis így vélekedik: "A Joker egy sokkoló, kísértő karaktertanulmány, ami egy rejtélyes eredetsztoriként funkcionál a képregénytörténet legismertebb gonosztevője számára."


Ilyen lelkesítő vélemények után még távolabbinak érződik a mozis bemutató, és a díjszezon is érdekesnek ígérkezhet számunkra a téli hónapokban, ugyanis minden esély megvan arra, hogy újra szurkolhatunk egy DC filmnek az átadókon.

(forrás: Metacritic, Rotten Tomatoes)

Ha tetszett a bejegyzés, kedvelj és kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3415033704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erkölcsi hulla 2019.09.02. 08:46:48

Így sokadszorra, sikerült összeütniük egy kb. jó filmet?
süti beállítások módosítása