Minden, ami DC!

Minden, amit tudnod kell a 'Wonder Woman' filmről

2017. május 30. 14:02 | DC Magyarország | Szólj hozzá!

"Minden, amit tudnod kell..." című rovatunk visszaevez a filmes vizekre (ezt a szóló "Aquaman" kalandnál lett volna jó elsütni, de ki tudja, hogy lesz-e rá akkor alkalom), hiszen a következő jelentős DC produkció nem más, mint a legelső női szuperhőskaland, a Zack Snyder által útjára indított filmes világ negyedik felvonása, a Gal Gadot játszotta Wonder Woman eredettörténete. Lássuk hát, mi mindent érdemes tudni az idehaza június 1-jén (amerikai bemutató: június 2.) debütáló "Wonder Woman" filmről, mielőtt beültök rá a moziba!

ww_fbcover_imax.jpg

Már nagyon régóta szóltak a hírek egy önálló Wonder Woman kalandról, sőt, 2015-ben annak a Joss Whedonnak az irányításával készülhetett volna egy, aki nemrég vette át a stafétát Zack Snydertől "Az igazság ligája" élén, valamint a közeljövőben egy "Batgirl" filmet is tető alá fog hozni. De végül csak most, 2017 júniusára érkezett el a pillanat a karakter 2016-os nagyvásznas bemutatkozása után, hogy saját mozifilmben szerepeljen. A Warner Bros. már a kezdetektől fogva női rendezőt szeretett volna a film élére. Az első választásuk Michelle MacLarenre esett, aki végül kreatív nézeteltérésekre hivatkozva otthagyta a projektet, ami így végül Patty Jenkins ("A rém", az AMC "Gyilkosság" című sorozata) asztalán landolt. Ő köszönte szépen, élt a lehetőséggel, és elvállalta a rendezést Allan Heinberg forgatókönyve, valamint Heinberg, Zack Snyder és Jason Fusch története alapján.

Ha hinni lehet a híreknek, az azóta mindig csodálatos Gal Gadot a Marvel/Netflix sorozatok Elektrája, Élodie Yung és Olga Kurylenko elől happolta el a főhősnő szerepét még a "Batman Superman ellen" idején, míg Steve Trevor szerepére a sokáig a Hal Jordan-féle Zöld Lámpásnak pletykált Chris Pine-t ("Star Trek" filmek) sikerült megszerezniük. Ekkor még két nagy gonoszról, Árészról és Kirkéről lehetett hallani a film kapcsán, előbbi szerepére Sean Bean, utóbbiéra pedig Eva Green neve vetődött fel, viszont mostanra már tudjuk, hogy végül egyiküket sem sikerült szerződtetnie a stúdiónak (hacsak nem titokban). Továbbá Nicole Kidman részvételéről is szóltak hírek, aki Hippolüté királynőt, Diana édesanyját kelthette volna életre. Ekkor még nem élt a lehetőséggel, viszont az Oscar-díjas színésznőt jövő decemberben egy másik királynő, Aquaman édesanyja, Atlanna szerepében láthatjuk majd a DC Bővített Univerzumban James Wan "Aquaman" filmjében, Hippolüté szerepében pedig végül Connie Nielsen ("Gladiátor") bizonyíthat.

A színészgárda jelentősebb részét képzi a fentieken kívül Robin Wright ("A tetovált lány", a Netflix "Kártyavár"-ja), mint Diana nagynénje, Antiope tábornok, Danny Huston ("X-Men kezdetek: Farkas") és Elena Anaya ("A bőr, amelyben élek"), akik a film gonosztevőit, Erich Ludendorff tábornokot és Méreg professzort keltik életre, Lucy Davis ("Haláli hullák hajnala"), aki Etta Candyt játssza, a "Harry Potter" filmekből ismert David Thewlis egy egyelőre tisztázatlan/rejtélyes szerepben, valamint Saïd Taghmaoui ("Amerikai botrány"), Ewen Bremner ("Exodus: Istenek és királyok"), Lisa Loven Kongsli (a készülőfélben lévő "Ashes in the Snow") és Eugene Brave Rock (az AMC "Hell on Wheels"-je).

Produceri szerepben Charles Roven, Zack Snyder, Deborah Snyder és Richard Suckle, valamint Stephen Jones, Geoff Johns, Wesley Coller és Rebecca Steel Roven executive producerként működtek közre.

Patty Jenkins olyan nevekkel dolgozott együtt a színfalak mögött, mint Matthew Jensen operatőr ("Az erő krónikája", "A fantasztikus négyes", "Trónok harca"), az Oscar-jelölt látványtervező, Aline Bonetto ("Amélie csodálatos élete", "Hosszú jegyesség", "Pán"), az Oscar-díjas vágó, Martin Walsh ("Chicago", "Jack Ryan: Árnyékügynök", "V, mint vérbosszú"), valamint az Oscar-díjas jelmeztervező, Lindy Hemming ("A sötét lovag" trilógia, "Tingli-tangli").

"Betekintés a film utómunkálataiba" cikkünk

Hemming jelmeztervező nevénél külön érdemes megjegyezni, hogy Diana harci felszerelése sokkal letisztultabb lesz a szólófilmben, mint a "Batman Superman ellen"-ben, hiszen utóbbi eseményei sokkal később játszódnak, így az amazon addigra rengeteg csatán túl van. Ő tehát javarészt a további jelmezekért felelt, míg a Wonder Woman szerkót továbbra is Michael Wilkinson ("300", "Watchmen - Az őrzők", "Batman Superman ellen") szolgáltatta.

A film nagyon erős plakátfelhozatalt tudhat magáénak, még a DC Bővített Univerzum elődeit is felülmúlja. Ember legyen a talpán, aki könnyedén kiválaszt magának egy kedvencet az alábbiak közül.

A film magyar plakátjai:

A film további plakátjai:

"Nem hívták mindig Wonder Womannek. Valaha ő volt Diana (Gal Gadot), az amazonok hercegnője, aki egy távoli, titkos szigeten, csupa nő között élt. Uralkodónak nevelték, legyőzhetetlen harcosnak képezték ki, de békében teltek a napjai. Míg meg nem látta az első férfit. Egy pilóta (Chris Pine) lezuhan Sa parton, és óriási háborúról beszél a páncélba öltözött nőknek, amely a kinti világban dúl. Diana biztos benne, hogy ő véget tudna vetni a vérengzésnek, a lábadozó pilótával együtt elhagyja az otthonát, és beleveti magát a harcba. Csak a küzdelem közben érti meg, mibe keveredett, de akkor már nincs visszaút. Véget akar vetni minden háborúnak, és közben rácsodálkozik saját, emberfeletti erejére... és megsejti, hogy mi a végzete..." A film konkrétan az első világháború idején játszódik, valamint egy másik leírás szerint Diana szentül hiszi, hogy minden mögött a háború istene, Árész áll. Ezért veti magát a harcba ennyire elszántan.

"Betekintés a film látványvilágába" cikkünk

A film nagy valószínűséggel sokkal közelebb fog majd állni a Zack Snyder által képviselt vonalhoz, amit az univerzumindító "Az acélember" és a "Batman Superman ellen" tárt elénk, mint David Ayer filmjének, az "Öngyilkos osztag"-nak a stílusához, hiszen a produceri szerepe ellátása és a történet megírása mellett Zack – aki egyébként cameozik is a filmben – a forgatások alkalmával is aktív segítségnek bizonyult Patty Jenkins rendező számára. Húsvéti tojásokból, képregény panelek egy az egybeni átemeléséből, remek beállításokból, valamint lassításokból (amiből már az előzetesekben is rengeteg volt) egész biztosan nem lesz hiány.

Feliratos végső előzetes szokatlan, ám ütős zeneválasztással:

Rossz hír a bővített Blu-ray kiadások rajongóinak, hogy Jenkins direktor a film egyik premierje alkalmával bejelentette: minden egyes leforgatott jelenet belekerült a filmbe, egyetlen egy részlet sem került kivágásra. A végső vágás a maga 141 perces játékidejével viszont csak a dobogó harmadik fokára állhat fel maga mögött a (bővített) 137 perces "Öngyilkos osztag"-gal, előtte pedig a 148 perces "Az acélember"-rel és a (bővített) 183 perces "Batman Superman ellen"-nel. Nagy lépés a stúdiótól, miután a két legutóbbi DC Bővített Univerzum darabból bővített Blu-ray változat került kiadásra, amiken még így sem kapott helyet számtalan jelenet, valamint "Az acélember" moziban bemutatott változata is további egy órányi anyaggal lehetett volna hosszabb (ezek java a Kripton bolygón játszódott volna), de ezt végül semmilyen formában nem tárták a közönség elé.

Nézzétek meg a világpremier képeiből összeállított galériánkat!

2016 novemberében leszerződtették Rupert Gregson-Williams ("A fegyvertelen katona") zeneszerzőt a filmzene megírására. Hozzá csatlakozott Tom Howe, Paul Mounsey és Andrew Kawczynski, akik kiegészítő dallamokat szereztek a filmhez. Az album a film premierjének napján fog megjelenni a tengerentúlon. Az ausztrál énekesnő, Sia is felénekelt egy dalt a filmhez "To Be Human" címmel. A dalban az angol zenész, Labirinth működik közre, a szöveget pedig Florence Welch és Rick Nowels írta. A szám természetesen rákerül a filmzenei albumra. De nem feledkezhetünk meg a karakter Hans Zimmer és Tom Holkenborg párosa által szerzett közkedvelt témájáról sem, ami Tina Guo zseniális cselló szólamaival az élen szintén felcsendül majd a filmben. A tehetséges csellista egyébként a közelmúltban egy videoklipet is kiadott a témához, amiben egy rockosabb változatát adja elő az elektromos csellóján. Az említett klipet itt nézhetitek és hallgathatjátok meg:

A promóció során a karakter egy nagy ceremónia keretein belül az ENSZ tiszteletbeli nagykövete lett, amit aztán nevetséges okokra hivatkozva visszavontak, valamint – ahogy az egy ilyen nagyszabású film esetében történni szokott – Gal Gadot és a teljes stáb a legnevesebb magazinokban és azok címlapjain kaptak helyet, ahol a forgatásról, azok nehézségeiről és emlékezetes pillanatairól meséltek. A napokban pedig a legnépszerűbb TV műsorokban volt/van/lesz jelenésük, ahova persze nem üres kézzel, általában egy friss filmrészlettel vagy TV reklámmal érkeznek.

Exkluzív magyar filmklippel debütált az új YouTube csatornánk:

A lezárás előtt pedig három "véletlent" említenénk meg a film kapcsán érdekességként. Az első rögtön egy tisztelgés a karaktert megalkotó William Moulton Marston előtt, hiszen a film forgatása éppen az ő születésnapján, március 9-én ért véget. A másik két érdekesség szintén születésnapokhoz köthető: Patty Jenkins rendező és az egykori "Wonder Woman" sorozat főhősnője, Lynda Carter egyaránt július 24-én, Gal Gadot és a fiatal Dianát játszó Emily Carey pedig április 30-án ünneplik a születésnapjukat.

"Új képek + az első kritikus vélemények" cikkünk

UPDATE: Ilyen lesz a magyar szinkron!

Ez lett volna minden, amit szerintünk tudnotok kell, mielőtt beültök a moziba megnézni a DC Bővített Univerzumot kritikai szempontból megmentő csodát. Ez már biztos, hiszen lejárt az embargó, és a bejegyzés közzétételének a pillanatáig a film 46 fresh és 2 rotten értékelés után 96%-on állt a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon, míg a Metacriticen 79 pontja volt 14 pozitív, 2 vegyes és 0 negatív véleményt követően.

Kihagytunk valamit? Tetszik/nem tetszik ez a kezdeményezés a blogon? Tudassátok velünk hozzászólás formájában! Szerintünk már csak annyi maradt hátra, hogy jó szórakozást kívánjunk a filmhez mindenkinek, aki megtiszteli azzal, hogy megnézni.

A filmet Magyarországon az InterCom forgalmazza.

Ha tetszett az írásunk, ne felejtsétek el kedvelni a hamarosan induló új Facebook oldalunkat!

A bejegyzést készítette: Genzo és Ádám

 

 

 

Aki idáig velünk maradt, az sok Marvel filmet nézett, és tudja, hogy mindig tartogat valamit a stáblista vége. Most viszont el kell keserítenünk a krónikus várakozókat, ugyanis a film producere, Charles Roven megerősítette, hogy habár az "Öngyilkos osztag" végén volt, addig a "Wonder Woman" NEM tartalmaz egyetlen stáblista-jelenetet sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://dcmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5912546061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása